Commentaar: Ondanks terechte bezwaren is de app tegen corona de toekomst

Ook Singapore kent een bluetoothapp die landgenoten wijst op contact met een coronapatiënt. Foto: AFP

Arend van Wijngaarden
Lees meer over
Commentaar

Hou vol, blijf thuis en reken erop dat we nog lang niet terug naar normaal kunnen. Die boodschap van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie gisteravond was helder. Tegelijk bood het kabinet ook zicht op een weg naar de uitgang uit de coronacrisis. Medische apps die de besmettingen met het virus beheersbaar moeten maken. 

Invoering van de apps die minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie voorspelde, zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben. Er zijn bezwaren te noemen op het gebied van privacy, het moet technisch allemaal goed werken en medisch-ethisch gezien verantwoord zijn. 

Zulke bezwaren hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de gezondheidszorg op digitaal gebied nog behoorlijk achterloopt. Het elektronisch patiëntendossier sneuvelde in de Eerste Kamer en sindsdien is snelle uitwisseling van medische gegevens tussen ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners uiterst moeizaam. Pas nu met de thuisquarantaines vanwege het coronavirus wordt er veel aan beeldbellen en andere digitale manieren van contact met patiënten gedaan.

Het zou daarom vrij revolutionair zijn als er in Nederland nu ineens wel een goed werkende medische app zou komen. Maar ondanks alle terechte bezwaren is dat wel de toekomst. Het komt in de geschiedenis vaker voor dat er tijdens een crisis plotseling dingen mogelijk waren die daarvoor niet lukten. 

Om weer tot een normale samenleving te komen, zou duidelijk moeten worden wie besmet is met het coronavirus en wie niet. Dat kan alleen door te testen, maar ook door die gegevens te delen. Dat kan ook alleen als er ergens, bij de gezondheidsautoriteiten, een goed beeld is van hoe het met de besmettingen staat.

Zou je het willen weten als je in contact bent geweest met iemand die besmet was? Dat vroeg minister De Jonge retorisch tijdens de persconferentie. Het antwoord zal voor veruit de meeste mensen ‘ja’ zijn. 

Daarmee is er een goed argument om in ieder geval dat kleine stukje privacy op te geven. Een meerderheid van de bevolking zal vinden dat iedere burger die weet dat hij besmettelijk is, de plicht heeft om anderen daarover te informeren.

Nieuws

Meest gelezen

menu