Commentaar: Rode vlag

Rode vlag op Haagse strand, tientallen mensen uit zee gehaald. Foto: ANP

In een televisiereportage over de drukte en het gevaar aan de Nederlandse zeestranden werd bezoekers gevraagd naar de betekenis van een geheven rode vlag. Die betekenis bleek velen onbekend. Sommige strandgangers hadden geen vlag gezien. Anderen wisten überhaupt niet dat er veiligheidsvoorschriften voor strandgebruik bestaan.

Prompt verscheen een deskundige in beeld met een advies: ga in geval van een rode vlag niet in zee, want dat is levensgevaarlijk. In één moeite door voegde de deskundige daar een tweede advies aan toe: wil je toch in zee, wat bij deze temperaturen begrijpelijk is, laat het water dan niet hoger komen dan de knie.

Eveneens warmte gerelateerd is het advies van een aantal waterbedrijven nu een watertekort dreigt: laat het sproeien van de tuin achterwege en vul liever geen opzetzwembaden. Ook hier een tweede advies: wilt u toch de tuin sproeien, doe dat dan laat op de avond en wees verder zuinig met water voor het zwembad.

Wat opvalt, is de ruimte voor eigen interpretatie. De verstrekte adviezen zijn geen verboden van het wettelijk gezag, maar een dringend verzoek van mensen met kennis van zaken. Ze zijn bewust ruim geformuleerd. Als geen sprake is van sancties en handhaving is het beter om keuzevrijheid te bieden.

Keuzevrijheid geldt ook onze omgang met mondkapjes. Volgens sommige deskundigen bieden ze geen veiligheid tegen een virus dat we niet goed kennen. Volgens anderen bieden ze wel enige bescherming, al was het maar vanwege het psychologische effect op omstanders. Want die worden zo eraan herinnerd dat het gevaar in de lucht hangt.

De keerzijde van vrijblijvende tegenstrijdigheid heet verwarring – gesel van onze tijd. Deskundigen hebben weliswaar hun rode vlaggen gehesen, toch wil iedereen voor zichzelf uitmaken wat de beste handelswijze is. Zoals altijd verschillen de rekkelijken en preciezen daarover van mening.

Ondertussen is het waar dat regels voor noodzakelijke duidelijkheid kunnen zorgen. Tegelijkertijd is het ook waar dat lang niet alles volgens de regels kan en moet verlopen. In zulke situaties zal het gezonde verstand een eerste uitkomst moeten bieden. Bij voorkeur op basis van deskundig advies en met oog voor de belangen van het collectief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu