Commentaar: Ruttes stappenplan

Rutte: advies blijft om voorlopig thuis te werken ANP

Na een ‘intelligente lockdown’ van bijna twee maanden heeft premier Rutte gisteravond met een stappenplan tot september voorzichtig uitzicht geboden op meer bewegingsvrijheid.
Lees meer over
Commentaar

We kunnen volgende week onder voorwaarden weer naar de kapper of buiten een partijtje tennis spelen. Volgende maand is een bezoek aan een terras, restaurant, bioscoop, museum of theater in beperkte mate mogelijk en kunnen de middelbare scholen open.

Het zicht op verlichting komt juist op tijd. De beperkingen beginnen steeds meer te wringen, zowel economisch als maatschappelijk. Bevolking en bedrijfsleven hebben zich twee maanden voorbeeldig geschikt naar het coronaregime. Nu dat tot goede resultaten leidt, kan een beloning niet uitblijven.

Het betoog van de minister-president mag echter niet tot te hoog gespannen verwachtingen leiden. Zijn routekaart is er een van vele mitsen en maren en is mogelijk een tikje optimistisch. Een opleving van het virus kan zo maar leiden tot een terugkeer naar het regime van de afgelopen weken. Een volledige normalisering wordt pas mogelijk als er een vaccin tegen Covid-19 is. En dat kan nog heel lang duren.

Het kabinet gaat nu met de brancheverenigingen en de sectoren in gesprek over de herstart van de economie in het ‘nieuwe normaal’, de situatie waarin het het coronavirus nog op de loer ligt. Het laat zich raden dat die besprekingen niet eenvoudig worden. De gesprekspartners van de betrokken ministers zullen, heel begrijpelijk, hun eigen belang zwaar wegen. Die zullen echter ook in een juiste balans moeten komen met regels die een nieuwe uitbraak voorkomen.

Het is belangrijk dat die overeenstemming er komt. Als ondernemers, bedrijven en instellingen mede verantwoordelijkheid nemen voor de regels van de anderhalve-metereconomie, zorgt dat voor draagvlak en rust in de samenleving die nodig zijn om Covid-19 de baas te blijven. Alleen duurzame alertheid en beperkingen kunnen ons een uitweg uit de coronacrisis bieden. Daarom was naast Ruttes blik op de toekomst ook zijn oproep om de beperkende maatregelen te blijven respecteren onverminderd van belang.

Nieuws

Meest gelezen

menu