Commentaar: Sport als tweede medicijn tegen het coronavirus

Dit jaar gaat de Cascaderun niet van start. Foto: André Weima

Prominente sporters, toptrainers en wetenschappers hebben in een open brief Nederlanders en regering een spiegel voorgehouden. Wie te veel tijd op de bank doorbrengt in coronatijd, verspeelt zijn conditie en verlaagt de kans op een gezonde oude dag. Sport en beweging moet meer zijn dan een hobby of liefhebberij. Als het om gezondheid gaat, zouden meer mensen sport moeten plaatsen in het rijtje van noodzakelijke eerste levensbehoeften.

Deskundigen sommen moeiteloos op hoezeer lichaam en geest bij gebrek aan beweging in verval kunnen raken en vatbaar zijn voor kwalen. Volgens hen komt daar door de coronacrisis nog iets bij. Sport houdt je niet alleen langer fit, maar wapent je tegen infecties en virussen. Sport komt de kwaliteit van het afweersysteem ten goede. Bij de bestrijding van een pandemie die wereldwijd wordt ervaren, is dat na het uitvinden van een vaccin, niet geheel onbelangrijk. Het Covid-19 virus zorgt er voor dat we afstand moeten houden. De impact daarvan is fysiek, sociaal en mentaal ongekend.

Voor prominenten als Epke Zonderland, Louis van Gaal, Joop Alberda, Bas van Goor, Guus Hiddink, Sara Wiegman en Erik Scherder is dat reden om het belang van bewegen te onderstrepen. In de open brief roepen ze op tot: ‘Bewegen, het nieuwe normaal’. De huidige situatie waarin passiviteit op de loer ligt maar ook onze kwetsbaarheid bij nieuwe virussen, maakt dit tot een meer dan dringend appel op eigenlijk iedereen.

Gelukkig heeft Nederland een uniek netwerk van sportaccommodaties, en -verenigingen. Jammer genoeg staat het behoud van deze infrastructuur steeds meer onder druk. Gemeenten hebben moeite om voorzieningen op wijk- en dorpsniveau op peil te houden. Dat vraagt om indringende gesprekken tussen overheden en sportclubs. Bijvoorbeeld over het samenvoegen van clubs en het delen van nieuwe en verbeterde accommodaties.

Uitgerekend op het moment dat sportvoorzieningen in gemeenten ten prooi dreigen te vallen aan bezuinigingen, moeten overheden zich achter te oren krabben. Juist bij het noodgedwongen ontwikkelen van de 1,5 meter samenleving, waarin mensen een meer geïsoleerd bestaan lijden, draagt sport niet alleen bij aan een goede gezondheid, maar kan het letterlijk ook een way out en een betekenisvolle uitlaatklep zijn in dit soort moeilijke tijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu