Commentaar: Studeren is tegenwoordig vaak een eenzame zaak

Ter illustratie. Foto: Unsplash: Andrew Neel

Lees meer over
Commentaar

Studentenverenigingen hebben een record aantal nieuwe aanmeldingen gekregen. Er is in de coronatijd bij jongeren duidelijk een grote behoefte aan sociaal contact. Door gebrek aan fysieke colleges en het uitkleden van de introductieweken blijven er weinig mogelijkheden over voor eerstejaars om leeftijdsgenoten te leren kennen en een netwerk in een nieuwe omgeving op te bouwen.

Studeren is tegenwoordig vaak een eenzame zaak: op hun kamertje kruipen studenten achter hun laptop om colleges te volgen. Maar weinigen kunnen de lesstof in collegezalen tot zich nemen. Andere lesactiviteiten staan bij veel faculteiten eveneens op een laag pitje, waardoor studenten vaak ook nog vertraging oplopen.

Na maanden experimenteren is online onderwijs inmiddels iets meer volwassen geworden. Toch missen velen het onderwijs op locatie. Niet alleen omdat de overdracht van lesstof daar meestal minder vluchtig en effectiever is dan via internet. Ook het sociale aspect is belangrijk. Alleen studeren op je kamer is aanzienlijk minder leuk dan met een grote groep leeftijdsgenoten in één ruimte. Veel studenten kampen hierdoor met motivatieproblemen. Ook komt er van het vormende aspect van het onderwijs weinig terecht bij online onderwijs.

Niet alleen universiteiten en hbo’s hebben behoefte aan normalisatie. Ook in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is die gewenst, blijkt uit uitlatingen van onderwijsminister Slob. Die zegt alles op alles te zetten om een nieuwe landelijke schoolsluiting te voorkomen. Vijf maanden waren veel basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs geheel of gedeeltelijk gesloten. Veel leerlingen hebben in deze periode achterstanden opgelopen. De digitale schoolklas blijkt lang niet altijd een volwaardig alternatief voor fysiek onderwijs.

Voorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool Groningen waarschuwde deze zomer tegen de trend om onderwijs zo veel mogelijk digitaal aan te bieden. Volgens hem verdunnen relaties door louter digitale contacten en moeten we elkaar fysiek zien om socialisatie en persoonsvorming te bevorderen. Enkel het bijbrengen van kennis is niet genoeg, vindt Pijlman. Juist in een tijd waarin zich grote aantallen nieuwe studenten aandienen, moeten zijn zorgen zeer serieus worden genomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu