Commentaar: Verkiezingen nieuwe gemeente Eemsdelta gemiste kans

Het coronavirus zorgt ervoor dat stemmen komende verkiezingen anders zal gaan dan voorheen. Foto: Archief ANP

De verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart volgend jaar leiden nu al tot hoofdbrekens. Het gaat dan niet over lijsttrekkers, kieslijsten of standpunten. Nee, de zorgen gaan over de vraag hoe de verkiezingen ondanks corona veilig kunnen verlopen. Stembureaus zijn doorgaans relatief kleine ruimtes en wachtrijen zijn in deze pandemische tijden liefst te vermijden.

Het kabinet komt daarom nu met het voorstel voor een noodwet. De verkiezingen worden over meerdere dagen uitgesmeerd. In iedere gemeente gaat een beperkt aantal stembureaus twee dagen voor de eigenlijke verkiezingsdag al open. De extra openstelling is vooral bedoeld voor mensen met een zwakke gezondheid. Voor mensen die ouder zijn dan 70 komt er nog een extra mogelijkheid. Zij mogen stemmen per post. Dit is normaal gesproken voorbehouden aan Nederlanders die in het buitenland wonen.

Voor het goed functioneren van onze democratie is het van wezensbelang dat iedereen onbekommerd zijn democratisch recht kan uitoefenen en dat niets een gang naar de stembus in de weg staat. Ook een virus niet.

Wat niet veel Nederlanders zullen weten is dat in onze regio in november gemeenteraadsverkiezingen zijn voor de nieuwe gemeente Eemsdelta. Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan samen.

Voor deze gemeenten komt de noodwet te laat en dat is zuur. Bestuurders van de fuserende gemeenten hebben al veel eerder aangedrongen op extra mogelijkheden om stemmen veiliger en gemakkelijker te maken. Ook zij hadden bijvoorbeeld hun burgers graag per post willen laten stemmen.

Kiezers zijn altijd al moeilijk in de benen te krijgen voor tussentijdse verkiezingen. Nu in deze coronatijd nauwelijks campagne kan worden gevoerd, vreest men nog meer voor de opkomst. Als extreem weinig mensen gaan stemmen dan begint de nieuwe gemeente met een valse start. En dat is jammer. De Groningse verkiezingen hadden uitstekend als een proeftuin kunnen dienen voor de rest van het land. Het is daarmee ook nog eens een gemiste kans.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu