Commentaar: Verleid toerist die corona-arm Groningen en Drenthe ontdekt

Festivalorganisator ID&T heeft bij het Ermerstrand Camping Tijdloos uit de grond gestampt, dat vele gasten uit de Randstad verwelkomt. Foto: Jan Anninga

Het wordt tijd dat het Noorden profiteert van het relatief beperkt aantal coronabesmettingen. Het zijn en blijven dagkoersen, maar Drenthe, Groningen en Friesland staan aan de goede kant van de lijn. Weliswaar stijgt ook het aantal infecties bij ons geleidelijk, maar Noord-Nederland behoort nog steeds tot de veiligste regio’s van Europa. En daar mogen de provincies best munt uit slaan.

Half Nederland vertoeft deze vakantieperiode op vaderlandse bodem. Corona zette een streep door die gedroomde wereldreis en deed landgenoten besluiten de camping in Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje dit jaar te mijden. Een even logische als verstandige keus om geen onnodige financiële en gezondheidsrisico’s te lopen. En om een zorg weg te nemen: de toerist die zulke afwegingen maakt, is niet het type dat de coronamaatregelen aan de laars lapt en het virus achteloos verspreidt.

Wie deze zomer op Facebook rondneust, wordt getroffen door de stortvloed aan euforische verhalen over de lust van vakantievieren in eigen land. Alsof Nederlanders nooit oog hebben gehad voor de schilderachtige landschappen, de rijke cultuurwaarden en formidabele toeristische voorzieningen in ons kikkerlandje. Vakantievieren deed de Nederlander bij voorkeur in de meest exotische oorden. Nu ontdekken drommen landgenoten de schoonheid van nabije contreien, en schreeuwen dat via de social media van de daken. Kanovaren bij Winsum blijkt (bijna) net zo leuk als peddelen op de Dordogne, banjeren over het Pieterpad (bijna) net zo avontuurlijk als wandelen door de Zwitserse Alpen.

Als het enthousiasme en de verwondering oprecht zijn, dan dienen zich gouden kansen aan voor Camperpark Stee in Lhee, Camping Moekesgat in Ter Apel en Camping Zeestrand in Termunterzijl. Het is zaak al die nieuwkomers blijvend te binden. Een kwestie van het ijzer smeden nu het heet is met een ordinaire promotiecampagne. De marketingclubs van Groningen en Drenthe mogen de noordelijke bescheidenheid gerust laten varen. Economisch is de toeristische sector belangrijker dan de agrarische en de energiesector bij elkaar, zo benadrukte hoogleraar Jouke van Dijk deze week in DVHN. Dat rechtvaardigt onvoorwaardelijk investeren in de noordelijke toeristische voorzieningen en het oppoetsen van onze pareltjes. Zelfs - en misschien wel juist - in deze onzekere tijden van corona.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu