Commentaar: Versnipperd parlement komt de bestuurbaarheid van het land niet ten goede

Öztürk stopt na verkiezingen als Kamerlid ANP

Met de ruzie in de partij Denk ligt een nieuwe afsplitsing van een fractie in de Tweede Kamer in het verschiet. Voorzitter en Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk kondigde gisteren zijn vertrek uit de politiek bij de verkiezingen van volgend jaar aan, maar voorspelde ook dat het binnenkort weer koek en ei is in de partij. Na het moddergooien over en weer lijkt een breuk in de fractie evenwel onafwendbaar.

Het aantal fracties in de Tweede Kamer komt dan op zestien. Dat komt mede door het grote aantal afsplitsingen. Denk aan oud-VVD’er Wybren van Haga, ex-50Plus-leider Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen (ex-PvdD), van wie de laatste twee nu overigens samen een groepering vormen. Ze verlieten al dan niet gedwongen hun partij, maar bleven Kamerlid.

Zetelroof heet dat.

Zo’n versnipperd parlement komt de bestuurbaarheid van het land niet ten goede. Het wordt steeds moeilijker meerderheden voor besluiten bijeen te krijgen.

Nieuw is het probleem niet. Toen de vorige Tweede Kamer afscheid nam, telde die zeventien fracties. Ook toen leidde een reeks interne conflicten tot afsplitsingen.

De versnippering is zeker niet alleen terug te voeren op de ‘zetelrovers’. Bij de verkiezingen van 2017 kwam al het forse aantal van dertien partijen in de Tweede Kamer. CDA en VVD suggereerden in het verleden al eens de invoering van een kiesdrempel, bijvoorbeeld van 5 procent van de stemmen zoals België en Duitsland die kennen.

Het heeft echter ook een mooie kant dat ons parlement toegankelijk is voor een grote verscheidenheid aan meningen die kennelijk leeft bij de bevolking. ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP, Denk en Forum voor Democratie zouden bij een kiesdrempel van 5 procent nu niet in de Tweede Kamer hebben gezeten.

Om de versnippering tegen te gaan, moet daarom om te beginnen het fenomeen van zetelroof op de korrel worden genomen. Het is goed dat Kamerleden zonder last of ruggenspraak zijn gekozen.

Het geeft echter een slecht gevoel als ze die vrijheid gebruiken om Kamerlid te blijven als ze de partij verlaten waarvoor ze zijn gekozen.

Dat gaat nu veel te gemakkelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu