Commentaar: Verwarring

De gemeente Groningen heeft extra waarschuwingsborden neergezet op plekken waar veel mensen samen komen. Foto: DvhN

Nederland lijkt langzaam over de grootste angst voor het corona-virus heen. Nu het aantal sterfgevallen afneemt, er meer ruimte komt op de intensive care en zich minder nieuwe patiënten aandienen bij de ziekenhuizen, klinkt de roep om versoepeling van de maatregelen om corona op afstand te houden. Velen wachten de discussie niet af en gaan op pad.

Dat was dit weekeinde goed te zien op autowegen, in winkelstraten, maar ook op fiets- en wandelpaden. Aangelokt door het fraaie lenteweer gingen Nederlanders als vanouds op stap. De richtlijnen van de overheid - houd voldoende afstand en ga alleen de deur uit als het nodig is - leken even vergeten.

De overheid is ook niet altijd consistent en dat schept verwarring. Aan de ene kant worden duidelijke regels meegegeven voor het gewenste gedrag in de openbare ruimte ten tijde van corona. Aan de andere kant kijkt de overheid vaak alleen lijdzaam toe wanneer mensen zich daar niets van aantrekken. We vertrouwen er op dat iedereen voldoende afstand houdt, zegt bijvoorbeeld de gemeente Groningen met de handen over elkaar. Elders in het land worden overtreders wel aangesproken en zo nodig op de bon geslingerd.

Sommige burgemeesters maken de verwarring nog groter, zoals bijvoorbeeld Ineke van Gent van Schiermonnikoog. Bij haar is de worsteling tussen de koopman en de dominee duidelijk zichtbaar. Aan de ene kant roept ze bezoekers op zoveel mogelijk weg te blijven, aan de andere kant laat ze weten dat er nog steeds vakantiehuizen te huur zijn.

Experts verschillen van mening over de vraag of het land weer van het slot kan. Het virus lijkt allerminst verslagen. Er is in de verste verte nog geen vaccin en er is twijfel of mensen die met corona besmet waren inmiddels immuun zijn.

Maar de samenleving kreunt en steunt en de economie loopt grote averij op. Het land wil verder. Sommigen pleiten dan ook voor een versoepeling van de regels, onder de voorwaarde dat mensen buitenshuis een mondkapje dragen, zoals ook in Duitsland vanaf vandaag verplicht is. Ook al zijn de meningen hierover verdeeld: als de lock down ondragelijk wordt en mensen hun leven willen herpakken, is dit mogelijk een haalbare strategie. Ook al moet het kabinet hier tot nu toe niets van hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu