Commentaar: Waar is het optimisme dat Nederland tijdens de eerste golf liet zien?

In maart werd nog uitbundig geklapt voor de zorg, zoals bij ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Nu is de solidariteit soms ver te zoeken. Foto: Archief/Hoge Noorden/Jacob van Essen

Nederland wordt dagelijks getrakteerd op een portie gitzwart coronanieuws. Ondanks tal van maatregelen van de overheid lukt het niet het virus onder controle te krijgen.

Elke middag turft het RIVM duizenden nieuwe besmettingen – terwijl de piek nog moet komen. En dat terwijl ziekenhuizen al bijna bezwijken onder de stroom nieuwe patiënten. De reguliere zorg is inmiddels flink afgeschaald. Overvolle ic’s en overbelast personeel domineren het beeld. Verpleeghuizen weten niet meer hoe ze hun roosters op orde kunnen brengen door uitvallende medewerkers, net als veel scholen in het basis- en voortgezet onderwijs trouwens.

Wie denkt dat een vaccin ons snel uit de brand helpt, staat mogelijk ook een deceptie te wachten. Medici waarschuwen alvast dat de effectiviteit van zo’n vaccin ergens tussen de 35 en 75 procent ligt. De bescherming is dus niet wat velen ervan verwachten. Er blijven ook vragen over bijwerkingen.

Erger nog dan de deprimerende medische bulletins vinden velen het vooruitzicht dat de traditionele sinterklaasviering en de feestdagen eind dit jaar goeddeels in het water dreigen te vallen. Gezellige familiebijeenkomsten zijn in die periode eveneens uit den boze, net als uitstapjes over de grens.

In de economie stapelen de zorgen zich op, ondanks nieuwe steunmaatregelen van de overheid. Voor veel bedrijven in de horeca, detailhandel en dienstverlening dreigt het doek te vallen.

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Natuurlijk wel. Mensen worden weer gedwongen samen te werken en gezamenlijk de schouders te zetten onder het oplossen van problemen. Corona kan ons dichter bij elkaar brengen en leren wat de moeite waard is om voor te vechten. Het virus moet ons verenigen en ons niet van elkaar vervreemden. We moeten de lessen uit het voorjaar niet vergeten.

De Britse leider Winston Churchill constateerde eens dat geen mens ongelukkiger is dan hij die nooit is geconfronteerd met tegenslag, omdat je zo geen gelegenheid krijgt jezelf te bewijzen. In het voorjaar leek Nederland op te leven, na de eerste schrik over het coronavirus. Velen pasten zich aan en gingen met vertrouwen de nieuwe problemen te lijf. Waar is het optimisme dat Nederland toen liet zien?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu