Commentaar: Wachten op Robben

Arjen Robben. Foto: ANP/Olaf Kraak

Arjen Robben terug bij FC Groningen. Het is een van de opmerkelijkste gebeurtenissen van dit jaar. De wereldvoetballer hervat na een pauze van een jaar zijn roemruchte carrière nadat hij al afscheid had genomen van FC Bayern München en het betaalde voetbal. Supporters, de club en media wereldwijd kwamen woorden te kort. Het is natuurlijk ook een mooi verhaal: een speler trekt na een illustere loopbaan nog één keer zijn professionele kicksen aan, uitgerekend bij de club waar hij ooit begon. Robben praat daar zelf over met de taal en toon van de echte liefhebber. Alles klinkt als een verhaal uit een jongensboek. Sportieve hoop gloort voor de fans van de FC.

Het is niet verwonderlijk dat de ogen van vele voetballiefhebbers - niet alleen fans van FC Groningen - zijn gericht op de Euroborg. Het hele spektakel legt de club geen windeieren. De club heeft heel veel extra seizoenkaarten verkocht. Ook waren de shirts met zijn naam en rugnummer niet aan te slepen. En deze week werden, nadat de club bekend had gemaakt dat Robben zou spelen, beduidend meer kaarten verkocht voor nota bene een oefenduel tegen PEC Zwolle. Ter elfder ure bleek de vedette toch niet fit genoeg om te starten.

Het is prijzenswaardig en ook hard nodig dat sportclubs alles uit de kast halen om supporters in deze door corona geplaagde periode aan zich te binden. Zeker nu door de maatregelen de stadions maar beperkt bezet mogen zijn en veel fans hun clubs noodgedwongen thuis voor de buis moeten volgen. Aansprekende spelers en natuurlijk attractief voetbal zijn dan de sleutels voor klantenbinding. Alleen dat kan het gebrek aan sfeer in de beperkt gevulde stadions doen vergeten en zal ertoe leiden dat supporters aan de televisie gekluisterd zijn en niet wegzappen.

Voor FC Groningen is het daarom van wezenlijk belang dat Robben daadwerkelijk speelminuten gaat maken, al was het maar om te onderstrepen dat het hier niet slechts om een marketingstunt gaat. Anders is de euforie snel over en blijven vele liefhebbers met een kater achter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu