Commentaar: Zelfreflectie

Pete Hoekstra, ambassadeur voor de Verenigde Staten in Nederland tijdens een debat van Elsevier Weekblad in oktober 2019. Foto: Archief ANP/Sem van der Wal

Pete Hoekstra is de ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Hij wil in tijden van corona maar wat graag zijn verhaal doen en dat is niet zonder reden. Hij heeft een boodschap.

De in Groningen geboren Hoekstra vertelde vrijdag in een interview in deze krant hoe hij – lees: de Amerikaanse regering en dus president Trump – aankijkt tegen de pandemie en de wereld. Zijn analyse: ‘China had transparanter moeten zijn’. Hij bedoelt te zeggen dat de hele wereld beter en efficiënter op het oprukkende virus had kunnen reageren als de Chinese regering eerlijker had verteld wat zich in het land afspeelde.

De uitspraken komen op het moment dat duidelijk wordt dat de Verenigde Staten keihard getroffen worden door de coronacrisis. Het aantal besmettingen en sterfgevallen stijgt razendsnel. De economische impact is gigantisch. De afgelopen week verloren 6,6 miljoen Amerikanen hun baan. Een triest record. Het zijn waanzinnige aantallen en het einde is nog niet in zicht. Het vorige record dateert van 1982. Toen vroegen in één week 695.000 Amerikanen een uitkering aan. Het valt niet te overzien wat de effecten op termijn zullen zijn, niet in de VS en niet in de hele wereld.

In dat licht is het interview met Hoekstra ontluisterend. Er wordt vooral gewezen naar anderen. Er rijzen inderdaad steeds meer twijfels over het aantal besmettingen en doden in China, maar het is de vraag of dat nu ter zake doet. Toen al lang wereldwijd werd gewaarschuwd voor het virus, en inmiddels vanuit Italië flink veel besmettingen werden gemeld, werd de ernst door president Trump en zijn regering gebagatelliseerd. Het was een hoax, het was een ‘buitenlands’ virus, ‘Europa deed te weinig tegen de verspreiding’. Op dat moment verspreidde het virus zich al door vele staten van Amerika. Het is triest dat in zo’n ernstige situatie, op zo’n hoog niveau, zo weinig sprake is van zelfreflectie. De snelheid waarmee het virus zich in de VS kan verspreiden, is vooral te wijten aan de falende leiders die pas laat in actie kwamen. In plaats van te wijzen zouden zij maar beter in de spiegel kijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu