Commentaar: Huisfeestjes, een klap in het gezicht iedereen die zich wel aan de regels houdt

De politie heeft afgelopen weekeinde een aantal huisfeestjes bij studenten van vereniging Vindicat beëindigd.

Twee leden van Vindicat tijdens een eerdere editie van Kermesse.

Twee leden van Vindicat tijdens een eerdere editie van Kermesse. Foto: Archief

Donderdag greep de politie in bij een feestje in een studentenhuis met maar liefst honderd man, al waren het er volgens de studentenvereniging zelf ‘slechts’ vijftig. Hoe dan ook zijn zulke feestjes een klap in het gezicht van iedereen die zich wél aan de gedragsregels houdt.

Al sinds deze zomer zijn er met enige regelmaat illegale feesten buitenshuis, op afgelegen plekken in het bos, in keten en schuren. De politie heeft op allerlei plekken in Nederland al ingegrepen. Nu het echt kouder begint te worden verplaatsen veel van die feestjes zich naar binnen.

Het argument dat vaak gebruikt wordt is dat jongeren het moeilijker hebben dan volwassenen of ouderen, omdat ze juist in de leeftijdsfase zitten waarin het elkaar ontmoeten extra belangrijk is. Veel jongeren zeggen feesten te missen, er was al een hele zomer zonder festivals en het uitgaansleven ligt ook al het hele jaar aan banden. Omdat het coronavirus bij jongeren meestal alleen voor milde klachten zorgt, wordt er nogal wat solidariteit en zelfdiscipline van jongeren gevraagd.

Dat kan alleen geen excuus zijn. Ook voor andere groepen in de samenleving is het bijzonder lastig met alle beperkingen te leven. Er zijn veel mensen die zelden of nooit familieleden en naaste vrienden ontmoeten. Dat is voor elke leeftijdsgroep een gemis.

De tweede golf hebben we voor een deel te danken aan feestende jongeren die na de vakantie elkaar weer gingen ontmoeten in studentensteden. Feestjes in studentenhuizen met tientallen bezoekers zijn hoe dan ook een mogelijke bron van besmettingen.

Lastig is wel dat de autoriteiten achter de voordeur alleen kunnen ingrijpen als er overlast is voor buren of als alcohol wordt gedronken buiten. Er gaan nu stemmen op om de politie meer bevoegdheden te geven ‘achter de voordeur’.

Het is zeer de vraag of we die kant wel op moeten willen. De coronamaatregelen vragen nu al erg veel van ons allen. Veel erger moet het niet worden. Ook om deze roep om veel verder gaande bevoegdheden van de politie niet sterker te laten worden, is te hopen dat studenten zoals die van Vindicat zich wat beter weten te beheersen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu