Commentaar: pas op voor hittegolf 'Harry'

Ouderen zijn extra kwetsbaar voor extreme hitte. Foto: ANP

Lees meer over
Commentaar

Het is bloedheet. Als de weersvoorspellingen uitkomen, beleven we de heetste week ooit in Nederland. Zaterdag verdampte al het dagrecord: met 34,6 graden Celsius in De Bilt was het de warmste 8 augustus ooit. Nog opvallender is de duur van deze hittegolf. Het ziet ernaar uit dat Nederland acht dagen lang tropische hitte moet weerstaan. Alleen in 1976 en 2006 hielden hittegolven vergelijkbaar lang aan. Morgen kunnen we vaststellen of sprake was van de warmste week in Nederland ooit gemeten.

Klimatoloog Geert Jan van Oldenborgh is professor aan de Oxford University en werkzaam voor het KNMI. Hij waarschuwde gisteren in deze krant voor hittegolven met steeds extremere pieken. Ze worden ook nog eens langduriger en frequenter.

Het zal kampeerders, zonaanbidders en ijsverkopers allicht even een zorg zijn. Zij genieten en profiteren van het uitzonderlijke zomerweer – zeker nu corona een streep heeft gezet door vakantie naar de reguliere zonbestemmingen. Maar hittegolven zijn bedrieglijk en erger dan een garantie op kortebroekenweer. Het zijn sluipmoordenaars, dodelijk voor chronisch zieken en andere mensen met een broze gezondheid.

Volgens het CBS stierven tijdens de hittegolf van eind juli vorig jaar 2964 personen, bijna 400 meer dan in een gemiddelde zomerweek. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat ieder jaar mondiaal gemiddeld 150.000 mensen sterven aan de gevolgen van hittegolven.

Sinds 2007 trekt het RIVM bij extreme temperaturen het Nationaal Hitteplan uit de kast. Een protocol met een heldere oproep tot zorgzaamheid voor kwetsbare groepen: drink voldoende, draag luchtige kleding en span je niet in. De Extreme Heat Resilience Alliance, een organisatie van samenwerkende wetenschapscentra in hotspots als Miami, Mexico City en Athene, gaat nog een stapje verder. Zij wil hittegolven in zwaarte categoriseren en een naam geven, net zoals bij verwoestende orkanen. Een goed idee. De naam accentueert het gevaar en geeft een hittegolf als het ware een gezicht. Pas op voor hittegolf ‘Harry’! Dat verhoogt de waakzaamheid en vergemakkelijkt de communicatie.

Het blijft natuurlijk wel symptoombestrijding. De enige manier om echt iets te doen aan de zorgwekkende temperatuurstijging op aarde is de uitstoot van CO2 terugdringen.

Nieuws

Meest gelezen

menu