DVHN commentaar | Boosterversnelling is hard nodig, maar kunnen GGD's de belofte van De Jonge wel waarmaken?

Demissionair minister Hugo de Jonge en gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie van dinsdag 14 december. Foto: ANP/Bart Maat

Dat de derde vaccinatieronde tegen corona zo traag op gang is gekomen in Nederland was al frustrerend. Maar nu alle voortekenen erop wijzen dat de boosterpik ook hard nodig is om een golf aan nieuwe zieken en mogelijk ook sterfgevallen door de oprukkende omikronvariant te voorkomen, is het langzame boosteren helemaal een ernstige zaak.
Lees meer over
Commentaar

Minister Hugo de Jonge kondigde gisteravond aan dat de boostercampagne verder versneld wordt. Dat is dan ook hard nodig. Het blijft alleen de vraag of De Jonge zijn beloften waar kan maken. Het is in deze coronacrisis al vaker voorgekomen dat de minister wel iets wil, maar de GGD’s en vele andere partijen in Nederland het niet kunnen waarmaken.

Dat bleek al tijdens de eerste vaccinatieronde begin dit jaar. Het is moeilijk te begrijpen dat daar blijkbaar niet van geleerd is en dezelfde fouten nu tijdens het boosteren weer gemaakt zijn. In januari en februari kon het tekort aan beschikbare vaccins nog aangevoerd worden als excuus. Dat is nu niet meer het geval.

Wel heeft lange tijd gespeeld dat Nederland geen vaccins voor het boosteren wilde ‘inpikken’ van derdewereldlanden. Toch heeft Nederland in de praktijk helemaal niet meer vaccins naar de derdewereldlanden doorgesluisd dan andere landen, eerder minder. Terwijl die andere Europese landen dus tegelijk ook in staat waren hun eigen bevolking een boosterpik te geven.

Wat ook meespeelde, is dat Nederland telkens het wiel zelf wil uitvinden en de regering wacht op adviezen van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad staat bepaald niet bekend om zijn snelheid, maar doet nu eenmaal waar de raad voor is ingehuurd. Dat premier Mark Rutte en De Jonge de schuld voor de vertraging bij de Gezondheidsraad legden, is niet netjes. Het kabinet had best alvast voorbereidingen kunnen treffen voor een boostercampagne omdat andere landen dat ook doen.

Daarbovenop hanteerde Nederland een strakke grens van zes maanden na de laatste prik of besmetting voor de derde vaccinatie. Ook weer iets dat de meeste andere landen niet doen. Het betekent een vertraging in het boosteren die met omikron op komst onacceptabel is. Gelukkig heeft De Jonge ook wat dat betreft gisteravond het licht gezien.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu