DVHN commentaar | In Nederland zijn meer vacatures dan werkzoekenden. De strijd om de werknemer wordt een pittige

Het leek dinsdag wel de Goednieuwsshow van de BV Nederland. Het CBS meldde dat de economie afgelopen kwartaal met 3,1 procent is gegroeid. Nog een paar tienden en de economie zit weer op het niveau van voor de coronacrisis.

Toen cafés en restaurants weer open mochten, bleken er veel te weinig medewerkers te zijn om alle gasten te bedienen.

Toen cafés en restaurants weer open mochten, bleken er veel te weinig medewerkers te zijn om alle gasten te bedienen. Foto: ANP/ Ramon van Flymen

Wie had dat een halfjaar geleden voor mogelijk gehouden? De kooplust van de huishoudens, die door het afschaffen van de lockdown weer in de winkels en (een groot deel van) de horeca terecht konden, gaf de doorslag.

Het CBS meldde ook dat er meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Dat is wat anders dan de massawerkloosheid die eraan zat te komen. Voor iedere 100 werkzoekenden zijn er nu 106 banen beschikbaar. Die krapte, die in werkelijkheid nog groter is omdat niet iedereen in de kaartenbak van het UWV in aanmerking komt voor de beschikbare vacatures, was sinds 1971 niet zo groot.

Krapte en tekorten zijn per definitie geen aanjagers van de economie. Voor wie op zoek is naar een (andere) baan is het goed nieuws dat er wat te kiezen valt. De cao-lonen die stijgen om als bedrijfstak aantrekkelijk proberen te blijven, wordt door werknemers uiteraard verwelkomd. Maar als er klussen moeten worden geweigerd omdat er geen personeel is, dan is dat schadelijk.

Een in het oog springend voorbeeld is de horeca. Toen cafés en restaurants weer open mochten, bleken er veel te weinig medewerkers te zijn om alle gasten te bedienen. Dit resulteerde in opvallend veel restaurants die een aantal zomerweken was gesloten. Een andere oplossing is dat je met een QR-code op tafel en je mobiele telefoon zelf de bestelling opneemt, betaalt en dan hoeft het personeel alleen de bestellingen maar rond te brengen.

Meer bedrijfstakken zullen dit beeld gaan herkennen: vaker nee verkopen en de klant te hulp vragen. Maar bovenal goed werkgeverschap tonen om een aantrekkelijke plek te zijn om bij te horen. En dat draait om meer dan geld, dat gaat ook om flexibele werktijden en -plekken én om interessante vooruitzichten.

De strijd om de werknemer barst los. Want wie denkt dat we er al zijn, moet zich bedenken dat Nederland de komende decennia fors vergrijst. Tot 2040 komen er een miljoen 65-plussers bij. Deze groep vertegenwoordigt dan met zo’n 4,7 miljoen een kwart van de totale Nederlandse bevolking.

De strijd om de werknemer wordt een pittige.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu