DVHN commentaar | Waarom doen we zo moeilijk over gezichtsherkenning door politiecamera’s? De moordzaak van Peter R. de Vries was er wel mee gediend

Politiecamera’s langs de snelweg hebben vijf jaar lang bestuurders en bijrijders herkenbaar in beeld gebracht terwijl daar geen juridische basis voor was. Maar is dat nou echt zo’n schande? Met deze techniek zijn immers wel de verdachten van de moord op Peter R. de Vries gevonden.

Een 'slimme' camera langs de A28.

Een 'slimme' camera langs de A28. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Niet alleen de overheid houdt ons op straat steeds vaker met camera’s in de gaten. Allerlei particulieren en bedrijven maken ook beelden van de publieke ruimte. En iedereen met een mobiele telefoon kan alles filmen wat ie wil. Die telefoons kunnen ook nog van alles registeren waar de gebruiker zelf helemaal niet van op de hoogte is. En al die gegevens kunnen opgeslagen worden.

De politie heeft camera’s op snelwegen gericht om kentekenplaten te controleren. Maar de techniek van de camera’s is zo snel verbeterd dat er eenvoudig ook meer beelden van gemaakt kunnen worden, waarmee bestuurders en bijrijders herkend kunnen worden. Dat is in praktijk ook gebeurd, blijkt uit interne mails van de politie.

Het Openbaar Ministerie zegt het gebruik van deze beelden voor opsporing twee maanden geleden te hebben stilgelegd, omdat er geen juridische basis voor is. Toch zijn vorige maand dit soort beelden gebruikt om de verdachten van de moord op Peter R. de Vries snel te traceren. Hun auto werd een uur na de moord klemgereden bij Leidschendam. Gelukkig maar.

In de strijd tegen de georganiseerde misdaad heeft de politie vaker gebruik kunnen maken van camerabeelden langs de snelweg. Dat is op zichzelf een goede zaak. Het is ook zeer de vraag of we de politie wel allerlei beperkingen op moeten leggen op dit gebied, beperkingen die criminelen zelf en allerlei bedrijven en particulieren helemaal niet hebben.

We leven in een tijd waarin half Nederland zijn hele hebben en houden vrijgeeft aan Facebook, Apple en Google, en waarin zulke puur commerciële bedrijven in principe alles kunnen doen wat ze willen met onze gegevens, inclusief foto’s en filmpjes. Allerlei criminelen, spionagediensten van vreemde landen en andere duistere krachten kunnen ook van alles uithalen met al die gegevens. Misschien zijn deze data dan bij de Nederlandse overheid en politie nog wel het meest in veilige handen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu