DVHN commentaar | Voor regeringsdeelname is een enigszins stabiel CDA nodig. Maar de affaire Omtzigt zit nog diep, bleek zaterdag tijdens het partijcongres

Het CDA raapt alle energie en moed bij elkaar om zich op te richten. De partij dreigt door een leiderschapscrisis en een onduidelijke koers af te glijden. Deze keer is er geen tijd om uitgebreid te ‘herbronnen’. Er moet een nieuw kabinet worden geformeerd en Wopke Hoekstra wil daar in zitten.

Wobke Hoekstra op het partijcongres van het CDA. De belangrijkste waarden van die partij worden vertegenwoordigd door de man die weg is gegaan: Pieter Omtzigt.

Wobke Hoekstra op het partijcongres van het CDA. De belangrijkste waarden van die partij worden vertegenwoordigd door de man die weg is gegaan: Pieter Omtzigt. Foto: ANP/Bart Maat

Voor regeringsdeelname is een enigszins stabiel CDA nodig. De eenheid in de partij is echter ver te zoeken, zo bleek zaterdag tijdens het partijcongres. De stemmingen van ingediende resoluties toonden aan dat bijvoorbeeld het leenstelsel en het voltooid leven kwesties zijn die voor pittige verdeeldheid zorgen. De partijbazen willen hun handen vrij hebben om hierover te onderhandelen, maar voor veel leden zijn het breekpunten. Opgeroepen werd in eigen huis de strijdbijl te begraven en ook de affaire Pieter Omtzigt niet langer als een zware last op de ziel van de partij te laten rusten. Op dit moment lijkt dat te veel gevraagd.

De manier waarop Hugo de Jonge na het gestook en de interne ruzies sprak over de omgang met Omtzigt werd op het congres voor kennisgeving aangenomen. In elke familie is wel eens wat, zei hij. Goed dat we dit hier aan de keukentafel bespreken, voegde hij daaraan toe, terwijl hij zichzelf het predikaat ‘niet haatdragend’ opplakte. De partij moet weer iets van eenheid uitstralen, maar veel tijd is er niet. Terecht schat het CDA in dat het een snelle overlevingsstrategie nodig heeft. Het CDA wil weer in genade aangenomen worden als belangrijke middenpartij die in het centrum van de macht rechts en links in het gareel houdt. Zover is het nog lang niet. CDA’ers weten door al het gedoe zelf ook niet meer waar ze voor staan.

Belangrijke kernwaarden van het CDA worden vooralsnog het best vertolkt door Omtzigt die de partij heeft verlaten. Hij heeft een manifest waarin staat dat de overheid betrouwbaar moet zijn en haar verantwoordelijkheid neemt als ze de fout in gaat. Of zoals een CDA’er het verwoordde: zijn weg in de kamer is onze weg. Het CDA zal het gevoel dat hun beste man ergens anders zit, niet snel kwijtraken. Een groot deel van de achterban is vervreemd van de partijtop en mentaal al lang afgehaakt. Het zou wat zijn als het CDA het manifest van de nog steeds populaire Omtzigt omarmt en in de praktijk brengt. Het CDA zou er niet minder van worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu