DVHN commentaar | Doormodderen met halfzacht coronabeleid is lijdensweg zonder einde. Blijkbaar is nieuwe wapenspreuk: 'Je ne maintiendrai pas'

De wapenspreuk van Nederland: Ik zal handhaven. Foto: Shutterstock

Nederland is de lockdown zat en dat is volkomen begrijpelijk. Doormodderen met het huidige halfzachte coronabeleid is een lijdensweg zonder einde.
Lees meer over
Commentaar

In veel andere landen is het anders. Maar ja, de Nederlandse politiek wil niks.

We willen geen quarantaineplicht.

We willen niet testen en controleren op Schiphol.

We willen de ziekenhuiscapaciteit niet uitbreiden.

We willen geen coronatoegangsbewijs.

We willen geen testplicht in onderwijs of bedrijfsleven.

We willen geen vaccinatiedrang en al helemaal geen -plicht. Zelfs niet voor medische beroepen.

We willen geen serieus gebruik van mondkapjes en al helemaal geen degelijke FFP2-maskers zoals in Duitsland.

Dus krijgen we een ‘lockdown’. Tussen aanhalingstekens, want er wordt in Nederland natuurlijk helemaal niemand in huis opgesloten. Het is alleen een sluiting van horeca, detailhandel, cultuur en onderwijs.

En een vrijblijvend advies om thuis te werken en met niet te veel mensen samen te komen. Maar die regels worden massaal genegeerd. De nieuwe minister van justitie laat zich ontvallen dat ze de regels niet eens meer wil handhaven en prompt volgen tal van gemeenten. De nieuwe wapenspreuk van Nederland: Je ne maintiendrai pas.

Hoe het allemaal te verklaren is? Iets met het poldermodel en iedereen te vriend willen houden. En daardoor uiteindelijk niemand meer te vriend houden. Zachte heelmeesters die stinkende wonden maken.

Het is helemaal terecht dat in ieder geval het middelbaar en hoger onderwijs open gaan, zoals het er nu uitziet. Eigenlijk zou er voor de jongere generatie nog veel meer open moeten. Waarom kan dat in andere landen wel? Met vaccinatieverplichting, testbewijzen, mondkapjes en wat dies meer zij.

De leeftijdsgroep die nu 18 jaar wordt, heeft nog nooit een schoolfeest kunnen vieren. Het nachtleven, de muziekwereld, een aanzienlijk deel van onze culturele sector liggen al twee jaar stil. Een hele generatie zit achter beeldschermpjes thuis te verpieteren en vervetten. Het houdt een keer op.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu