DVHN commentaar I PvdA moddert door na plotselinge vertrek van lijsttrekker Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen stopt per direct als leider van de PvdA en geeft ook haar Kamerzetel op. Ze zegt "dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben". Foto: ANP/Bart Maat

Onverwacht heeft PvdA-leider Lilianne Ploumen de handdoek in de ring gegooid. De partij moet nu een opvolger voor haar zoeken die de PvdA weer aantrekkelijk maakt voor de kiezer. Want dat is Ploumen niet gelukt.
Lees meer over
Commentaar

Lilianne Ploumen is onverwacht opgestapt als politiek leider van de PvdA. Ze zegt dat ze zichzelf toch niet geschikt vindt als aanvoerder van de sociaaldemocraten, die al jaren moeizaam strijden om de gunst van kiezer.

Haar zelfkritiek klinkt een deel van de partij ongetwijfeld als muziek in de oren. Ze was immers de architect van de innige samenwerking met GroenLinks. Bij de formatie van het huidige kabinet hielden beide partijen elkaar in een ijzeren greep: wie wilde regeren met de één, kreeg de ander er bij. Dat leidde er uiteindelijk toe dat beide linkse partijen achter het net visten, tot teleurstelling van een deel van de PvdA-aanhang. Die vindt dat je met besturen meer bereikt dan met oppositievoeren.

Ploumen kreeg als PvdA-boegbeeld vaker te maken met tegenwind. Bijvoorbeeld toen PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk onlangs na beschuldigingen van ongewenst gedrag moest vertrekken. Het werd haar aangerekend. Ze was immers al langer van de beschuldigingen op de hoogte, maar had optreden tegen Van Dijk eerder nooit nodig gevonden.

Wat evenmin goed viel, was de poging van Ploumen om het resultaat van de raadsverkiezingen vorige maand te presenteren als een eclatant succes. Daarbij werd gewezen op de uitkomst in de hoofdstad, waar de PvdA nipt groter werd dan D66. Met dank aan de in Amsterdam populaire onderwijswethouder Marjolein Moorman, die er voor zorgde dat de PvdA het aantal zetels bijna verdubbelde. In het feestgedruis ging Ploumen er aan voorbij dat de partij met negen zetels de op één na slechtste uitslag ooit haalde. In 2006 wonnen de sociaaldemocraten in Amsterdam nog met gemakt 20 van de 45 zetels.

Ploumen is er in de korte tijd dat ze aan het roer stond duidelijk niet in geslaagd de neergang van de PvdA een halt toe te roepen. De ooit brede volkspartij krijgt al jaren klap na klap van het electoraat, waardoor de politieke relevantie in het geding komt. Enkel de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 verliepen voorspoedig, dankzij toenmalig lijsttrekker Frans Timmermans.

De opvolger van Ploumen krijgt de lastige taak om die ontwikkeling te keren. De tijd daarvoor dringt. Voor de volgende stembusgang, in maart volgend jaar voor provinciale staten, resteert minder dan een jaar.

Nieuws

menu