DVHN commentaar | Mensen moeten vroegtijdig en beter betrokken worden bij ingrepen in het landschap. Dat getuigt van respect en voorkomt vervreemding

In Limburg hangen activisten in bomen. Ze beschermen een bos dat moet wijken voor een uitbreiding van autofabriek Nedcar. In Groningen voeren natuurorganisaties een juridisch gevecht om het behoud van natuur bij de stad. Ze proberen de bouw van een nieuwe woonwijk De Suikerzijde, waar 5000 huizen gepland zijn, tegen te houden.

De Eemshaven (gezien vanaf Oudeschip) groeit fors de komende jaren. Maar mega-datacenters passen daar niet bij, vinden de Partij voor het Noorden en GroenLinks.

De Eemshaven (gezien vanaf Oudeschip) groeit fors de komende jaren. Maar mega-datacenters passen daar niet bij, vinden de Partij voor het Noorden en GroenLinks. Foto: Archief Jaspar Moulijn

Lees meer over
Commentaar

In het Noorden is nog veel ruimte, wordt vaak gezegd. Dus bouwen maar. Zo simpel is het niet. Ook in relatief dunbevolkte provincies heeft iedere vierkante meter grond een eigenaar en een functie. Als de wens bestaat om grond een andere bestemming te geven, zijn daar wettelijke procedures voor. Grondgebruik is gekoppeld aan belangen die economisch en maatschappelijk van aard zijn. In dit geval wil de gemeente Groningen meer huizen bouwen om iets te doen aan de woningnood. De vloeivelden, die natuurwaarde hebben, worden opgeofferd. Ter compensatie worden elders nieuwe lapjes natuur aangelegd.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's