Commentaar: De vluchtelingen bij Moria verdienen mildheid en genade, ook van de VVD

Twee meisjes kijken toe hoe andere vluchtelingen uit het kamp bij Moria protesteren, een paar dagen nadat het kamp werd verwoest door brand. Foto: AFP/Angelos Tzortzinis

Lange tijd hield de regering het been stijf. Nederland zou geen vluchtelingen opnemen uit het vluchtelingenkamp bij Moria op het eiland Lesbos, ook niet nu een grote brand in het kamp 12.000 mensen dakloos heeft gemaakt.
Lees meer over
Commentaar

Binnen en buiten de Tweede Kamer vinden velen al langer dat iets gedaan moet worden aan de erbarmelijke omstandigheden in het vluchtelingenkamp. Zij pleiten voor het opnemen van vluchtelingen. Twaalf Drentse en Groningse gemeenten zegden de afgelopen maanden al toe migrantenkinderen te willen opvangen. De brand heeft de noodzaak voor een oplossing alleen maar versterkt. Ook de coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie roerden zich.

Het kabinet is nu schoorvoetend bereid om vijftig alleenstaande kinderen jonger dan 14 jaar en vijftig kwetsbare mensen van Griekenland naar Nederland te halen. Zij worden dan wel verrekend met 500 vluchtelingen die Nederland jaarlijks op basis van een afspraak met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR naar ons land haalt. Als voorwaarde is afgesproken dat het asielbeleid op andere punten strenger wordt: De straf voor mensensmokkel wordt zwaarder, het wordt gemakkelijker om criminele vreemdelingen eerder het land uit te zetten en de procedure voor het aanvragen van asiel wordt ingekort.

Er komen dus niet meer vluchtelingen naar Nederland, maar als tegenprestatie wordt wel het beleid aangescherpt.

Van links tot rechts lijdt het tegenwoordig geen twijfel dat Nederland niet onbeperkt migranten en asielzoekers kan toelaten, maar in deze situatie was en is meer barmhartigheid gepast. De VVD ging pas akkoord na toezeggingen over een aanscherping van het beleid. Op het scherp van de snede door onderhandelen terwijl mensen letterlijk in de knel zitten, is cynisch en kil. Zeker als electorale afwegingen een grotere waarde lijken te hebben dan de medemenselijkheid. Premier Mark Rutte zei laatst in de Tweede Kamer dat ‘mildheid en genade’ Nederlandse eigenschappen zijn. Het ware beter geweest als deze kenmerken een grotere rol hadden gespeeld bij het vinden van een oplossing voor deze kwetsbare mensen.

Nieuws

Meest gelezen

menu