BBB kwetsbaar door hoge verwachtingen. Kan de partij die waarmaken? En zo niet, wat dan? I DVHN commentaar

Caroline van der Plas van de BoerenBurgerBeweging.

Caroline van der Plas van de BoerenBurgerBeweging. Foto: Archief ANP/Bart Maat

In alle peilingen scoort de BBB van Caroline van der Plas uitstekend. In een aantal provincies wordt de partij waarschijnlijk de grootste bij de verkiezingen voor provinciale staten. Maar wat doet de BBB straks met die uitslag? Kan ze meebesturen en compromissen sluiten?
Lees meer over
Commentaar

Dat de partij van Caroline van der Plas de grote winnaar van de verkiezingen voor de provinciale staten wordt, lijkt al haast een gegeven. In peilingen wordt voor de BBB een formidabele winst voorspeld in onder meer Noord-Nederland en Gelderland. Ook op andere delen van het platteland lijkt de opmars van de BoerBurgerBeweging niet te stuiten - net als de afkeer trouwens van een fors deel van het electoraat van de traditionele partijen.

Wanneer de kiezers zich woensdag daadwerkelijk massaal afkeren van de zittende coalitie, dan is de grote vraag niet alleen wat de gevolgen zijn voor de positie van de huidige ploeg, maar net zo goed voor die van premier Mark Rutte, die inmiddels al 13 jaar aan de knoppen draait in ons land.

Overwinning omzetten in macht

Echter, eerst moet de BBB nog laten zien dat ze inderdaad in staat is om grote groepen naar de stembus te krijgen. Wanneer dat lukt en de winst wordt verzilverd, zal de partij trachten die overwinning om te zetten in daadwerkelijke macht. Daar gaat het immers om bij verkiezingen. Dat betekent dat ze een rol moet spelen bij de formatie van de nieuwe colleges van gedeputeerde staten in de provincies. Als de volgelingen van Van der Plas op het pluche komen in de provincies met een omvangrijk stikstofdossier, kunnen ze de coalitie in Den Haag het leven behoorlijk zuur maken. Dat is waar veel stemmers op hopen en rekenen.

Zo ver is het nog lang niet. Meebesturen betekent namelijk onvermijdelijk ook concessies doen en compromissen sluiten. Kan en durft de BBB dat straks ook? Dat is de belangrijkste vraag na deze stembusgang.

Het afbreukrisico voor Caroline van der Plas is enorm en moet niet worden onderschat. Wanneer de BBB politiek faalt, geen daadwerkelijke macht weet te verwerven en enkel een luis in de pels van de gevestigde orde blijft, keren dezelfde stemmers die nu zo enthousiast naar de stembus rennen voor de BBB zich vermoedelijk even snel af van deze politieke nieuweling. En dreigt voor Van der Plas net als voor bijvoorbeeld Thierry Baudet een figurantbestaan.