De harde opstelling van vakbond FNV is niet zonder risico I DVHN commentaar

De straatvegers, vuilnismannen en mensen die de grachten schoon houden van de stadsreiniging in Utrecht legden vorige week het werk neer. Ze eisen meer loon. De staking leidde tot grote overlast in delen van de stad.

De straatvegers, vuilnismannen en mensen die de grachten schoon houden van de stadsreiniging in Utrecht legden vorige week het werk neer. Ze eisen meer loon. De staking leidde tot grote overlast in delen van de stad. Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Het is onrustig in de polder, her en der wordt gestaakt of dreigt arbeidsonrust. De grootste bond, de FNV, ruikt bloed en gaat overal de barricaden op. Het gevaar dreigt dat anderen daarvoor de prijs betalen.
Lees meer over
Commentaar

De vakbonden zijn terug van weggeweest. Ze spelen een grote rol bij de huidige onrust in de polder en zijn her en der op de barricaden te vinden. Zoals in het streekvervoer afgelopen week, deze week bij de staking van vuilnismannen in Groningen en bij de koffiebranders van Douwe Egberts in Joure. De eis is overal meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. De centrale looneis van de grootste bond, FNV, is 14,3 procent. Die werd november vorig jaar vastgesteld, te midden van een torenhoge inflatie. De geldontwaarding is alweer op de terugweg en bedraagt nu volgens het CBS 7,6 procent.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's