Commentaar: De regering moet zich diep schamen voor de aanpak van de aardbevingsproblemen in Groningen

Lees meer over
Commentaar

Ze zijn moedeloos, wanhopig en menigeen heeft het vertrouwen in de regionale en landelijke politiek definitief verloren. De mensen die jarenlang wachten op de afhandeling van de schade en de versterking van hun woningen in het aardbevingsgebied. Een jaar geleden verscheen het boek Ik wacht, een bundeling van 101 portretten van deze Groningers die van januari tot en met mei 2019 dagelijks op DVHN.nl en in de Groningse editie van deze krant verschenen.

De afgelopen weken heeft de redactie alle mensen weer gesproken. Vandaag doen we verslag van deze gesprekken. De uitkomst is even ontluisterend als verdrietig en boos makend.

72 van de 101 geportretteerden wachten nog steeds. Ondanks alle beloftes. De verhalen van deze mensen zijn de cynisch makende illustratie van een versterkingsoperatie die maar niet op gang wil komen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken noemde de prestatie van de overheid laatst in de Tweede Kamer heel dunnetjes ‘niet goed genoeg’ toen ze moest melden dat dit jaar slechts 11 huizen zijn versterkt. In perspectief: van de 26.000 huizen die aangepakt zouden moeten worden, zijn er na al die jaren slechts 1034 gedaan.

Ondertussen draait minister Eric Wiebes van Economische Zaken geleidelijk de gaskraan dicht om zo de veiligheid te vergroten. Hij geeft daarmee voeding aan het gevoel van vele wachtenden dat er sprake is van één grote vertragingsoperatie en dat van al dat talmen en al dat uitstel straks afstel komt en huizen niet meer versterkt en verbeterd zullen worden.

De onzekerheid voor duizenden mensen blijft. Het is geen wonder dat mensen wanhopig en woedend zijn.

De ene crisis is de andere niet. Maar de voortvarendheid waarmee nu miljarden worden uitgegeven om de gevolgen van de coronacrisis te beperken staat in schril contrast met de aanpak van de problemen in Groningen. De labbekakkerigheid waarmee die crisis wordt aangepakt, is iets waarvoor opeenvolgende kabinetten en verantwoordelijke bewindslieden zich zeer diep moeten schamen.

Nieuws

Meest gelezen

menu