DVHN commentaar | Het is gevaarlijk om te denken dat de natuur ons gedrag wel compenseert. Zo lang de dijkgraaf in het nieuws is moeten we ons zorgen blijven maken over het klimaat

Straten in Siddeburen overstroomd na grote hoosbui.

Straten in Siddeburen overstroomd na grote hoosbui. Foto: ProNews

Als de dijkgraaf in het nieuws komt, dan is er echt wat aan de hand. Zoals deze week na de enorme plensbuien die het rioolstelsel overvroegen waardoor op diverse plekken straten blank kwamen te staan en kelders vol water liepen. Of afgelopen maand na de overstromingen in Limburg, België en Duitsland. En vorig jaar toen de dijkgraven, verantwoordelijk voor een goede waterhuishouding, juist waarschuwden tegen de droogte. Het was de derde droge, hete zomer op rij, terwijl die in Nederland statistisch zes keer in de honderd jaar voor zou moeten komen.

Hoewel de natte zomer – volgens velen was het trouwens een ‘gewone Hollandse zomer’ – de natuur een lekkere oppepper heeft gegeven, is het gevaarlijk om te denken dat de natuur ons gedrag wel compenseert. De hevige regenval in Limburg op 13 en 14 juli komt door de klimaatverandering, stelt een internationaal samengestelde groep wetenschappers. Nog nooit is er in zo’n korte tijd zo veel (tot 150 millimeter in twee dagen) regen gevallen in dat gebied. De kans op deze extremen neemt toe, stellen dezelfde wetenschappers op basis van waarnemingen en klimaatmodellen. En, wordt er fijntjes aan toegevoegd, die kansberekening geldt dan voor boven ieder huis in West-Europa.

Sinds het nieuwe IPCC-rapport van de Verenigde Naties twee weken geleden het licht zag, weten we zeker dat de mens ‘onmiskenbaar’ de oorzaak is van de razendsnelle klimaatverandering. Geert-Jan ten Brink, dijkgraaf van het waterschap Hunze en Aa’s, waarschuwde in reactie op het IPCC-rapport: ,,We leven in een delta. Iedereen moet zich zoveel mogelijk voorbereiden op extreme weer-situaties. Daar horen risico’s bij die we zullen moeten accepteren.’’

The Guardian publiceerde deze maand al uit het volgende IPCC-rapport dat in het voorjaar van 2022 verschijnt. Hierin wordt meer ingegaan op ons – aan te passen – gedrag.

Er staat in dat wíj onze huizen minder moeten verwarmen (en minder koelen in de zomer) door beter te isoleren. Dat wíj minder energie vretende huishoudelijke apparaten moeten gaan gebruiken. Dat wíj minder vlees zullen moeten gaan eten en minder verspillen (ook water). En dat wíj meer moeten gaan lopen en fietsen en minder met de auto en het vliegtuig. Om te beginnen. Onze levensstijl moet een enorme draai maken om de aarde voor de toekomstige generaties, onze kinderen en kleinkinderen al, leefbaar te houden.

Uit het nieuwe deel van de serie klimaatrapportages van de Verenigde Naties is door een aantal wetenschappers bewust gelekt om overheden zo snel mogelijk met de neus op de feiten te drukken. Zij maken zich grote zorgen en hopen op deze manier dat met spoed nieuw beleid wordt gemaakt om die nieuwe, noodzakelijke levensstijl te bevorderen. Wachten kan niet meer. De draai moet binnen een paar decennia zijn gemaakt omdat anders de klimaatveranderingen onomkeerbaar zijn, is de stellige overtuiging.

Kortom: één Hollandse zomer zet geen zoden aan de dijk. Zo lang de dijkgraaf opduikt in het nieuws moeten we ons zorgen maken over het klimaat. Ieder voor zich en de overheden voor ons allen. Daar is geen ontkomen aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu