Duur voedsel is bij ons irritant, elders is het een regelrecht drama I DVHN commentaar

Door de hoge prijs van grondstoffen worden onze boodschappen steeds duurder. Producenten berekenen die kosten door aan consumenten en melden zelf vervolgens recordwinsten. Dat dure voedsel is voor ons een bron van ergernis, maar leidt elders tot grote problemen. In delen van Afrika lijden mensen honger omdat ze de prijzen niet meer kunnen betalen.

Door de hoge prijs van grondstoffen worden onze boodschappen steeds duurder. Producenten berekenen die kosten door aan consumenten en melden zelf vervolgens recordwinsten. Dat dure voedsel is voor ons een bron van ergernis, maar leidt elders tot grote problemen. In delen van Afrika lijden mensen honger omdat ze de prijzen niet meer kunnen betalen. Foto: Shutterstock

De voedingsmiddelenindustrie en supermarktconcerns rapporteren recordwinsten. Hogere kosten worden vlot doorberekend aan de consument, die steeds meer moet betalen voor zijn boodschappen. Heel onaangenaam, maar nog niets vergeleken met de drama’s die zich elders voltrekken door de extreem hoge voedselprijzen.
Lees meer over
Commentaar

Dat de voedselprijzen zouden stijgen is jaren geleden al voorspeld. Experts wezen op de groei van de wereldbevolking en de opkomst van een grotere middenklasse in landen zoals China en India, waardoor de vraag naar dierlijke producten toenam. En waar een koe loopt, kun je geen graan verbouwen. Bovendien kwam er meer vraag naar het gebruik van gewassen voor de productie van biobrandstof. Ook klonken waarschuwingen voor de effecten van de klimaatverandering.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's