DVHN commentaar I Eindelijk weer colleges zonder 1,5 meter afstand. Maar wat doen we met de 1,8 miljoen landgenoten die geen vaccin hebben gehad?

Het einde van de coronamaatregelen lijkt in zicht. Om te beginnen worden eind deze maand het hoger onderwijs en het mbo weer grotendeels genormaliseerd. En vanaf 20 september verdwijnt de 1,5 metermaatregel. Tenminste, als er geen nieuwe grote piek komt, aldus Rutte. Voor een vaccinatieplicht voelt hij niets.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen op 13 augustus. Hij had goed nieuws: het einde van veel maatregelen is eindelijk in zicht.

Demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen op 13 augustus. Hij had goed nieuws: het einde van veel maatregelen is eindelijk in zicht. Foto: ANP/Bart Maat

Studenten, universiteiten en hogescholen kunnen opgelucht ademhalen. Vanaf eind deze maand is er in grote lijnen weer normaal onderwijs mogelijk. De meeste onderwijsbeperkingen door corona worden opgeheven. Ook mbo’s kunnen weer als vanouds met hun leerlingen aan de slag.

De versoepelingen zijn zeer gewenst en komen op een belangrijk moment - net voor het begin van het nieuwe collegejaar. Studenten hebben enorm geleden onder de vele restricties in het onderwijs. Dat de nieuwe lichting die binnenkort voor het eerst in de collegebanken plaatsneemt de misère van hun voorgangers bespaard blijft, is dan ook goed nieuws. Ook voor de BV Nederland trouwens, die het zich als kenniseconomie helemaal niet kan permitteren dat het onderwijs aan grote groepen in onze samenleving langdurig ondermaats is.

Het kabinet kiest er nu terecht voor de teugels niet helemaal te laten vieren. Hoewel het einde van de anderhalvemetermaatregel vanaf 20 september gelukkig ook in zicht komt, blijven er voorlopig nog beperkingen voor horeca en evenementenbranche. Hoe vervelend ook: hiermee nemen premier Rutte en minister De Jonge een redelijke route. Ze willen voorkomen dat er door een te snelle versoepeling weer razendsnel grote groepen besmet raken, waardoor wederom capaciteitsproblemen kunnen ontstaan in de toch al zwaarbelaste zorg. Een situatie die zich enkele maanden geleden eveneens voordeed en die Den Haag nu koste wat kost wil vermijden.

Dat is verstandig. Er zijn in ons land nog altijd ruim 1,8 miljoen mensen die niet zijn gevaccineerd. Een weinig geruststellende gedachte, gezien de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus die rondgaat. Experts gaan ervan uit dat dit najaar opnieuw sprake zal zijn van een flinke piek in de besmettingen. Toch voelt het kabinet niets voor een vaccinatieplicht. Ook al zegt Rutte ronduit dat wie geen vaccin krijgt, grote kans loopt op corona.

Moet Nederland dan straks weer op slot als het misgaat, omdat een groep landgenoten weigert zich te beschermen tegen het virus? Op die prangende vraag moet snel antwoord komen, vanuit de politiek en de samenleving.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu