DVHN commentaar | De aanslag op journalist Willem Groeneveld uit Groningen verdient de scherpst mogelijke veroordeling. Een gezonde democratie hoort haar criticasters te koesteren

Als geweld het overneemt van de kritische noot, dreigt een schaduwwereld te ontstaan waar het recht van de sterkste geldt.

Journalist Willem Groeneveld nadat in 2019 stenen door zijn ruit werden gegooid.

Journalist Willem Groeneveld nadat in 2019 stenen door zijn ruit werden gegooid. Foto: Archief|Peter Wassing

De aanslag met molotovcocktails op de Groninger journalist Willem Groeneveld verdient de scherpst mogelijke veroordeling. De brandstichting in het holst van gisternacht in zijn woning is heftig voor de journalist in kwestie en zijn partner en is net zo goed een aanslag op het vrije woord in Nederland.

Tragisch genoeg is het niet het eerste incident gericht op het monddood maken van journalisten. De voorbeelden van bedreiging en intimidatie nemen hand over hand toe.

Een gezonde democratie hoort haar criticasters te koesteren. Het aan het licht brengen van mogelijke misstanden en het stellen van kritische vragen is een belangrijke voorwaarde voor het creëren van een vrije samenleving. Als geweld het overneemt van de kritische noot, dreigt een schaduwwereld te ontstaan waar het recht van de sterkste geldt. Daarmee zijn wij met z’n allen heel veel slechter af. De voorbeelden van dat type samenlevingen zijn er helaas genoeg.

Willem Groeneveld schrijft voor Stadsblog Sikkom, onderdeel van NDC mediagroep, en zijn naam duikt met enige regelmaat op in deze krant. Zijn benadering is direct en dat neemt niet iedereen hem in dank af.

Groeneveld stelt zijn vragen niet voor zichzelf. Hij stelt ze namens ons allemaal. De antwoorden die hij hoopt te krijgen dragen ertoe bij dat Groningen een veilige plek is om te wonen en dat er wordt opgetreden als het ergens mis gaat.

Het is stuitend om te zien hoe in de reacties op de aanslag de verantwoordelijkheid deels bij de journalist wordt gelegd. De brandbom was niet gegooid, als hij zich in zijn werk gedeisd had gehouden. Wie die redenatie aanhoudt, neemt afscheid van het vrije woord. Daarom is het niet alleen gepast Willem Groeneveld heel veel sterkte te wensen, maar ook onze democratie.

Evert van Dijk is algemeen hoofdredacteur van NDC Mediagroep

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu