Commentaar: Pedojagers spelen voor eigen rechter

Het aantal incidenten met zelfbenoemde pedojagers neemt in rap tempo toe. In het hele land zijn groepen actief die kindermisbruikers proberen te lokken. Zij doen zich online voor als tienermeisje en proberen een afspraak te maken.

Online doen mensen zich soms anders voor.

Online doen mensen zich soms anders voor. Foto: ANP

In het gunstige geval wordt iemand die ingaat op de afspraak staande gehouden en overgedragen aan de politie. Vaker worden vermeende kindermisbruikers bedreigd, belaagd en mishandeld. Recent met de dood tot gevolg. Een 73-jarige man in Arnhem liet een paar weken geleden het leven. Hij werd mishandeld door een stel jongeren. Vijf verdachten zijn aangehouden.

De politie ziet landelijk een sterke stijging van de incidenten, de laatste maanden meer dan 250. Ook in het Noorden zijn groepen actief. In Drenthe onderzoekt de politie 10 gevallen van bedreiging, mishandeling en vernieling van eigendommen door pedojagers. De cijfers voor Groningen zijn onbekend.

In een reportage in deze krant is te lezen hoe snel mannen online seksuele toespelingen maken in een gesprek met een verondersteld minderjarige meisje. Kindermisbruik is een vreselijk misdrijf. Ook ‘grooming’, een meerderjarige die online een afspraak met een minderjarige maakt met het plan tot seksuele handelingen, is strafbaar.

Hoe verschrikkelijk en walgelijk ook, het is pas strafbaar als het feit bewezen is. Deze pedojagers gaan op jacht en spelen voor eigen rechter; ze lokken uit, bedreigen of gebruiken geweld. Zij overtreden bewust de wet en ondergraven met hun gedrag de rechtstaat. In ons land is het aan politie en justitie om misdaden op te sporen en verdachten voor de rechter te brengen. De laatste mag oordelen. Bij voldoende bewijs volgt een straf.

Pedojagers trekken zich daar dus niets van aan. Zij geloven niet dat politie en justitie voldoende doen. Door het recht in eigen hand te nemen aanvaarden ze het risico dat zij zelf eerdaags voor de rechter staan. Deze eigenrichting vermomd als moderne variant van een heksenjacht past niet in onze rechtstaat en moet stoppen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu