Commentaar: Akkoord over afwikkeling gasellende voelt als eindafrekening

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken (rechts) tijdens een bezoek aan de provincie Groningen om over de aardbevingen te praten, begin 2019. Foto: Archief/Kees van de Veen

Het rijk heeft met de Groningse bestuurders een akkoord gesloten van 1,5 miljard euro. Het is een poging van het kabinet om de bevingsregio waar tientallen jaren veel gas is gewonnen, ‘beter achter te laten en een impuls te geven’. Althans zo staat het in de stukken die worden gepresenteerd.
Lees meer over
Commentaar

Het klinkt een beetje als een vertrek. En als een afkoopsom. Want het bedrag en de maatregelen die daaraan zijn gekoppeld, hebben toch veel van een eindafrekening. Er komt alleen geld bij voor meer versterking als het gebied een zware aardbeving voor de kiezen krijgt. Alleen dan kan de deal worden uitgebreid. Deze beperking is discutabel. Inclusief alle bureaucratie en rompslomp die ongetwijfeld voortvloeit uit de nieuwe compensatiemaatregelen, is het maar de vraag of het bedrag voor het veiliger maken van Groningen toereikend blijkt.

Nieuws

menu