DVHN commentaar I Bouwplan voor Eelde is terecht afgeschoten. Gemeenten moeten veel kritischer zijn

Een meerderheid van de raad van Tynaarlo ziet niets in een bouwplan voor 34 appartementen en een parkeergarage in het hart van Eelde. Het plan past totaal niet bij de bijzondere omgeving, vinden de raadsleden terecht.

Impressie van het nieuwbouwplan voor het Eelder dorpscentrum.

Impressie van het nieuwbouwplan voor het Eelder dorpscentrum. Eigen foto

De raad van Tynaarlo haalt resoluut een streep door een bouwplan voor het centrum van Eelde. De raadsleden hebben geen goed woord over voor het ontwerp dat is gepland op een van de meest bijzondere locaties in het dorp: tegenover de eerbiedwaardige hervormde kerk, de kosterij en het monumentale voormalige schultehuis Nijsinghhuis. De projectontwikkelaar en het college hadden daar een paar strakke, dertien-in-een-dozijn bouwblokken van drie hoog met een parkeerkelder gedacht. Volgens de gemeente is het centrum van Eelde namelijk versleten en is er een heuse kwaliteitsimpuls nodig.

Gelukkig voor de inwoners zijn de meeste politici tijdig bij zinnen gekomen. Hun besluit om het megalomane ontwerp in de prullenbak te gooien, is alleen maar toe te juichen. Eelde verdient beter, net als veel andere plaatsen overigens. Veel moderne bebouwing in dorpen en steden sluit vaak totaal niet aan bij de omgeving. De gebruikte ontwerpen en materialen detoneren met de sfeer van locaties en de omliggende bebouwing en zijn zo een aanslag op het karakter van menige buurt.

De conservatieve bouwwereld, die verslaafd lijkt aan beton en baksteen, is in de regel matig geïnteresseerd in andere bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld het veel duurzamere hout. Bouwers en projectontwikkelaars houden krampachtig vast aan saaie, eenvormige en karakterloze gebouwen, die in de regel karig zijn aangekleed met wat schaamgroen. Van een serieuze dialoog met omwonenden, van wie het uitzicht geruïneerd dreigt te worden, is maar zelden sprake. Wie betaalt, bepaalt. De treurige gevolgen zijn overal in ons land zichtbaar.

Gemeenten zouden veel ambitieuzer moeten zijn en het aangezicht van hun dorpen en steden moeten beschermen tegen de soms foeilelijke voortbrengselen van de bouwwereld. Nog te makkelijk domineert de korte termijnagenda van de plaatselijke overheid, die vooral waarde hecht aan inkomsten uit grondverkoop, leges en ozb.

Zorg voor de bebouwde omgeving is extra belangrijk nu er in ons land de komende jaren honderdduizenden huizen bijgebouwd worden. Niet alleen in het weiland, ook midden in bestaande dorpen en steden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu