DVHN commentaar | 33,2 miljoen naar 170 externe krachten? Te veel gasgeld verdwijnt in verkeerde zakken

Te veel aardgasgeld lijkt in verkeerde zakken te verdwijnen. De laatste jaren zijn miljarden euro’s uitgetrokken voor de schade die in Groningen is ontstaan door de aardgaswinning, en al vaker bleek dat een belangrijk deel van dat geld in de bureaucratie, advisering en andere bijkomende zaken gaat zitten.

Het einde van de gaswinning in Groningen wordt mogelijk al in 2023 definitief.

Het einde van de gaswinning in Groningen wordt mogelijk al in 2023 definitief. Foto: Kees van de Veen

Afgelopen weekeinde bracht Dagblad van het Noorden aan het licht dat de Nationaal Coördinator Groningen vorig jaar 33,2 miljoen euro heeft uitgegeven aan 170 externe medewerkers. Dat is bijna twee ton per persoon.

Aan de uitgaven van de enorme verdiensten van de aardgaswinning in Groningen zit al tientallen jaren een naar luchtje. Toen de aardbevingen nog ontkend werden, was het al zuur dat het overgrote deel van de opbrengsten elders in Nederland uitgegeven werden. De Maasvlakte en Betuwelijn zijn ermee gefinancierd maar naar projecten in het Noorden ging maar een schijntje.

Sinds de schade aan gebouwen in Groningen en delen van Drenthe wordt erkend, gaan er enorme bedragen naar het Noorden om schade te vergoeden en woningen en ander gebouwen te versterken. Dat is ook volkomen terecht. De beving van afgelopen vrijdagnacht met epicentrum Stedum toont maar weer aan dat we er nog lang niet van af zijn.

Maar met het vergoeden van schade is de scheve verhouding uit het verleden nog lang niet goedgemaakt. Bovendien blijkt ook bij het uitkeren van deze bedragen toch wel erg veel geld buiten Groningen en Drenthe en bij anderen dan bewoners terecht te komen.

De Nationaal Coördinator Groningen probeert nu een deel van de procedures voor de relatief lage schadevergoedingen te versimpelen. Daar is veel voor te zeggen, omdat de kosten voor inspectie, taxaties, advisering en ambtelijke uitvoering anders nog steeds veel hoger blijven dan de daadwerkelijke schadevergoedingen.

Toch blijkt uit de kosten voor ingehuurde krachten bij de aardbevingscoördinator dat het het nog lastig om de kosten aan ‘overhead’ binnen de perken te houden. Het is toch op zijn minst opmerkelijk dat zo veel geld naar zo’n beperkte groep medewerkers gaat. En dat terwijl de versterkingsoperatie nog bepaald niet naar wens verloopt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu