Commentaar: Geen anderhalvemetermaatschappij maar gezondverstandmaatschappij

Mensen kunnen veel verdragen, zeker wanneer zij weten dat ontberingen eindig zijn. Wij zijn de afgelopen weken danig op de proef gesteld. Door het gebrek aan perspectief en de voortdurende onzekerheid knaagde bij velen de beknotte vrijheid. De dagelijkse updates met dalende cijfers deden de rest en ondermijnden het draagvlak voor de coronamaatregelen. Het kabinet heeft dat goed begrepen en kwam deze week, zo blijkt uit reconstructies, versneld met een stappenplan uit de slimme lockdown .

Het was al langer bekend dat de basisscholen maandag weer beginnen. Sinds deze week weten we dat ook kappers en andere contactberoepen aan de slag mogen. Er gelden beperkingen, maar het kan. In juni gaan de middelbare scholen open, kunnen de horecaterrassen worden uitgezet en kunnen we een tafel reserveren in een restaurant. Musea, schouwburgen en bioscopen zijn dan ook aan de beurt. Later volgen campings en vakantieparken. Nog weer later kan in teamverband en in de zaal worden gesport. Het is dan inmiddels september.

Het kabinet had wel één grote maar . De volgende stappen zijn alleen mogelijk als de versoepeling niet leidt tot een hernieuwde stijging of erger: een golf van besmettingen. Het kabinet neemt een risico. Er is nog altijd weinig bekend over het virus en hoe het zich gedraagt. De verschillende en soms tegenstrijdige adviezen van virologen spreken boekdelen. Het is allerminst zeker dat de route in het voorgestelde tempo kan worden afgelegd.

Van verschillende kanten klinkt daarom de roep voor strenge handhaving van de regels. De anderhalvemetermaatschappij is daar het symbool van. Het suggereert een exactheid en beheersbaarheid die feitelijk niet waar te maken zijn en ook niet nodig. Wij hebben namelijk zelf een belangrijke sleutel in handen: ons gezonde verstand. Als we bij de geringste ziekteverschijnselen thuisblijven, elkaar de ruimte geven en massa’s vermijden, dan ligt een verdere versoepeling binnen bereik. Het wordt dan een stuk aangenamer om de tijd tot een vaccin voorhanden is te overbruggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu