Goed dat protestgeluid nu een stem heeft en meer extreme stemmenkanonnen wegvallen | DVHN commentaar

Een verkiezingsspandoek van BBB.

Een verkiezingsspandoek van BBB. Foto: Niels de Vries

Een hogere opkomst dan anders, een grote groep ontevreden burgers die het gevoel heeft dat ze eindelijk hun stem kunnen laten horen. En een winnende partij die minder extreem is dan eerdere stemmenkanonnen zoals Forum voor Democratie. Er is best veel positief nieuws over de verkiezingsuitslag te melden.
Lees meer over
Commentaar

Natuurlijk is het vooral ook behoorlijk slikken voor de coalitiepartijen. Het CDA krijgt een dreun maar ook de VVD verliest en dat laatste was een beetje onverwacht. Dat is niet goed voor de stabiliteit van het landsbestuur en in die zin zorgelijk.

Voor het klimaat en de Nederlandse natuur lijkt het ook niet best. Het terugdringen van de stikstofuitstoot door boeren wordt nu een stuk lastiger en of Nederland zijn bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de opwarming van de aarde wordt ingewikkelder.

Maar blijkbaar voelt een belangrijk deel van de bevolking niet voor al te harde en confronterende klimaatmaatregelen. Hoe het daar nu mee verder gaat in de landelijke politiek, is voor de komende tijd een interessante vraag. De BBB heeft in zijn eentje geen meerderheid in de Eerste Kamer en zelfs niet in provincies zoals Drenthe en Overijssel. Tot deze verkiezingsuitslag wilden CDA en VVD uiteindelijk toch wel door met het verscherpen van de stikstofwet en het krimpen van de veestapel.

Duidelijke mening

De tegenstanders van dat stikstofbeleid hebben nu via de democratische weg een duidelijke mening laten horen. D66 zal willen vasthouden aan het stikstofbeleid maar VVD en CDA staan onder hoge druk om het beleid uit te stellen en af te zwakken.

De monsterscore van BBB maakt ook weer eens duidelijk dat een grote groep Nederlanders behoefte heeft aan politieke vernieuwing. Dat wisten we ook al door de winst van Forum voor Democratie vier jaar geleden en eerder al door de opkomst van Pim Fortuyn en Geert Wilders. Met name Forum bleek alleen een partij met antidemocratische en racistische trekken, complotgedachtes en misschien zelfs staatsgevaarlijke standpunten over bijvoorbeeld Rusland.

Dat de proteststemmen nu bij BBB terecht zijn gekomen, en zelfs in nog sterkere mate dan vier jaar geleden bij Forum, is beter voor de veiligheid en stabiliteit in het land.