DVHN commentaar | Iedereen kan zo geprikt zijn dus mag de overheid wel eens stoppen met gratis toegangs- en vakantietesten

Nu iedereen gevaccineerd kan zijn, wordt de vraag actueel of de overheid coronatesten voor reizen of evenementen zo ruimhartig moet blijven vergoeden.

Bezoekers van een festival laten hun QR-code zien om aan te tonen dat ze negatief getest zijn. Dit soort testen is tot nu toe gratis.

Bezoekers van een festival laten hun QR-code zien om aan te tonen dat ze negatief getest zijn. Dit soort testen is tot nu toe gratis. Foto: Koen van Weel

Ook jongeren en volwassenen die om wat voor reden dan ook nog niet aan de beurt zijn geweest, hebben binnenkort toch echt de kans wel gehad zich in te laten enten tegen corona. Laten de mensen die geen prik willen een coronatest voor een toegangsbewijs of vakantie dan ook maar zelf betalen.

Het ministerie van volksgezondheid stuurt deze week aan alle huishoudens in het land een brief waarmee iedereen gratis zelftesten kan bestellen. In Groningen wordt een XL-locatie voor Testen voor Toegang geopend voor 25.000 testen per dag. Allemaal testen die vergoed worden door de overheid.

De komende tijd heeft dat grootschalig testen nog zeker meerwaarde. Als we terugkomen van vakantie en het onderwijs –hopelijk- weer helemaal open gaat, zal het aantal besmettingen toenemen. Dat blijft toch riskant, ook voor de gevaccineerden onder ons. Een klein deel van de ingeënte mensen kan immers toch ernstig ziek worden. En een hoog aantal besmettingen maakt ook verspreiding van eventuele nieuwe varianten van het virus gemakkelijker.

Er waren ook goede argumenten om testen voor reizigers en toegangstesten voor evenementen gratis te verstrekken. Een deel van de vakantiegangers, met name kinderen, had immers nog niet de kans gehad zich volledig te vaccineren.

Maar we zijn nu in de weken beland waarin iedereen aan de beurt kan zijn geweest. Er zijn uitzonderingen zoals patiënten met ernstige immuunstoornissen, maar dat moet te regelen zijn. Voor alle anderen mag er een keer een eind komen aan het gratis verstrekken van toegangstesten en zelftesten. Wie bang is besmet te zijn of wie uit voorzorg zichzelf wil testen, kan zich bij de GGD gratis blijven testen. Maar toegangstesten of vakantietesten zijn een vorm van luxe. Het kan geen kwaad mensen daar zelf voor te laten betalen.

Wie weet kunnen die kosten de laatste groep ongevaccineerden nog over de streep trekken om toch een prik te gaan halen. In die zin zou het zelfs goed kunnen uitpakken in de strijd tegen de pandemie zelf; hoe meer gevaccineerden, hoe minder schade.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu