Commentaar: Hardere corona-aanpak komt steeds dichterbij

Premier Mark Rutte blijft in persconferenties hameren op de eigen verantwoordelijkheid van Nederlanders om het virus in te dammen. Foto: ANP/Remko de Waal

Premier Mark Rutte blijft in persconferenties en in de Tweede Kamer hameren op de eigen verantwoordelijkheid van Nederlanders om zich aan de gedragsregels te houden, om zo het coronavirus in toom te houden. Het heeft er alle schijn van dat dat te vrijblijvend is, en dat het kabinet zich zeer binnenkort gedwongen zal zien met strengere maatregelen te komen. Het aantal besmettingen blijft snel stijgen en het aantal ziekenhuisopnames begint ook al hoger te worden.
Lees meer over
Commentaar

Het RIVM verklaarde half Nederland waaronder de provincie Groningen gisteren tot ‘zorgelijk’ gebied. Dat betekent volgens de richtlijnen die het kabinet vorige week aankondigde dat dan ook in Groningen de horeca ‘s avonds eerder dicht moet en er bij groepsbijeenkomsten niet meer dan vijftig mensen aanwezig mogen zijn. Burgemeester Koen Schuiling liet alleen meteen weten daar nog niet voor te voelen. Hij blijft hopen dat een beroep doen op het gezonde verstand van de bevolking genoeg is.

Dat is de vraag. Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames deze week verder blijft stijgen, moeten er vrijdag maatregelen genomen worden, stelde Ernst Kuipers, topman van het Erasmus MC en Landelijk Netwerk Acute Zorg. Alex Friedrich, hoofd infectiebestrijding van het UMCG, riep gisteren ook op tot een hardere aanpak.

Voor een groot deel van de Nederlanders blijkt een beroep op de eigen verantwoordelijkheid lastig te hanteren. Dat bleek eerder ook al bij de verplichting in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen per 1 juni. Na die datum hield vrijwel iedereen zich zonder morren aan de verplichting, maar vlak voor 1 juni droeg bijna niemand er een. Ook al was ook voor 1 juni al duidelijk dat het dragen van een mondkapje bepaald geen kwaad kon.

Een deel van de bevolking, vooral mensen beneden de 50 jaar, neemt de gedragsregels sowieso minder serieus. Het is ook best begrijpelijk dat een groeiende groep moeite heeft met de beperkingen en liever de kop in het zand steekt.

Toch laten opiniepeilingen telkens zien dat slechts een minderheid van de bevolking tot de groep ‘coronaontkenners’ behoort. Een ruime meerderheid staat juist achter strengere maatregelen. Of die hardere aanpak er komt, lijkt snel duidelijker te worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu