Commentaar: Overheid moet Groningen niet veranderen in industrielandschap als ze draagvlak wil houden voor energietransitie

De eerste windturbine van Windpark Drentse Monden en Oostermoer. Foto: Archief/Corné Sparidaens

Natuur- en milieuorganisaties roepen mensen op zaterdag te genieten van de duisternis. Tijdens de ‘Nacht van de nacht’ vragen ze gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting te doven om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Het Groninger Landschap doet dat met de slogan: ‘Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is’.

Aan een groot deel van Oost-Groningen is die vreugde niet meer besteed. Sinds kort hangt er een snoer van vervroegde kerstverlichting boven Meeden, Scheemda, Heiligerlee, Westerlee, Zuidbroek en delen van Veendam, Wildervank en Winschoten. Het zijn de rode lampen op de 35 turbines van Windpark N33.

De nieuwe verlichting van het pas draaiende windpark is permanent. Hetzelfde geldt voor Delfzijl, Wagenborgen, Nieuwolda, Meedhuizen, Farmsum, Appingedam en een heleboel buurtschappen in de nabije omgeving van de windparken Geefsweer en Delfzijl Zuid. Daar waar natuur- en milieuorganisaties zich voor de ‘Nacht van de nacht’ wel eens kritisch uitten over die enkele felverlichte melkveehouderij, doen ze er nu het zwijgen toe.

Dat is kenmerkend voor de lijdzame manier waarop ze de pijnlijke metamorfose in delen van Groningen en niet te vergeten straks in het Drentse Mondengebied ondergaan. Onlangs zette het tv-programma Zondag met Lubach de schijnwerper op de Wieringermeerpolder die volgezet is met windmolens om datacentra van energie te voorzien. Om vooral bedrijven aan groene stroom te helpen, worden landschappen en daarmee woongebieden opgeofferd. Want met de komst van de windparken volgen ook de zonneparken en mogelijk de datacentra die alleen maar komen als ze ergens groene energie kunnen krijgen.

Het rijk heeft Groningen in zijn Nationale Omgevingsvisie al geduid als een regio die bij uitstek geschikt is voor grootschalige opwekking van groene energie. Een aanmoediging voor energieconcerns om grondposities te verwerven en nog meer wind- en zonneparken te realiseren. Hoog tijd dat de Groningse gemeenten de handen krachtig ineenslaan en de provincie behoeden voor een ongecontroleerd zwaan-kleef-aaneffect van wind- en zonneparken. Als de overheid wil dat zoveel mogelijk mensen achter de energietransitie staan, moet ze maat houden en een groot deel van de regio niet veranderen in een onherkenbaar industrielandschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu