Is de nieuwe taalrobot ChatGPT een hulpmiddel of juist een bedreiging? I DVHN commentaar

Leerlingen van het christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh aan het werk op school tijdens de zomerschool.

Leerlingen van het christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh aan het werk op school tijdens de zomerschool. Foto: archief Kees van de Veen

Er is ophef over de nieuwe chatbot ChatGPT die zelfstandig teksten maakt. Middelbare scholieren maken er al misbruik van. Ernstiger zijn de mogelijkheden die de taalmachine biedt om op grote schaal nepnieuws te maken dat haast niet van echt is de onderscheiden.
Lees meer over
Commentaar

Dit commentaar is nog geschreven door een mens. Maar of elk stukje in de krant over een paar jaar nog steeds is vervaardigd door een verslaggever van vlees en bloed is zeer de vraag. De nieuwe taalmachine ChatGPT maakt furore en zal volgens deskundigen over enkele jaren net zo’n vanzelfsprekende rol spelen als de rekenmachine. Net zoals bijna niemand zich meer vermoeit met hoofdrekenen, zullen ook teksten, verhalen en speeches in de toekomst vaak niet meer door mensen bij elkaar worden gesprokkeld. Een chatbot, een taalprogramma dat met behulp van kunstmatige intelligentie razendsnel databases op internet en gedigitaliseerde tekstbestanden afstruint, neemt dat van ons over. Niet voor het eerst wordt de samenleving verrast door de snelheid waarmee nieuwe ontwikkelingen zich aandienen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's