DVHN commentaar | Jongerengeweld lijkt inmiddels een structureel probleem. Hoog tijd dat de politiek het jeugd- en jongerenwerk weer goed op de rails gaat zetten

Gebruik van ernstig geweld door jongeren begint dusdanige vorm aan te nemen dat de vraag oprijst of er nog wel sprake is van incidenten of dat er rekening moet worden gehouden met een structureel probleem. Het lijkt op het laatste.

Bloemen op Mallorca op de plek waar een 27-jarige man uit Waddinxveen door landgenoten dusdanig verwond werd dat hij hieraan overleed.

Bloemen op Mallorca op de plek waar een 27-jarige man uit Waddinxveen door landgenoten dusdanig verwond werd dat hij hieraan overleed. FOTO EPA

Het meest in het oog springend deze zomer was de vechtpartij met dodelijke afloop op het vakantie-eiland Mallorca. Daar werd een 27-jarige man uit Waddinxveen door landgenoten dusdanig verwond dat hij er later aan overleed. Iets vergelijkbaars gebeurde eind juli in een ander populair vakantiegebied, in het Italiaanse Garda. Ook daar keerde een groep vakantiegangers zich tegen een eenling en trapten en sloegen hem tot bloedens toe. Dat hij het overleefde is een gelukkig toeval. Vier mannen uit Klazienaveen, Weiteveen en Hardenberg worden er door de Italiaanse politie van verdacht de daders te zijn.

Uitgaansgeweld is van alle tijden, meestal veroorzaakt door jonge gasten die het idee hebben dat ze iets moeten bewijzen. Maar de jongste reeks buitensporig geweld onder jongeren, vaak met messen, is te lang om niet gealarmeerd te raken.

De cijfers van het openbaar ministerie onderstrepen de zorgwekkende situatie. In 2019 werden 45 minderjarigen voor doodslag vervolgd. In 2016 waren dat er 29.

Het is zonneklaar dat daders van ernstig geweld zich moeten verantwoorden bij een rechter. Maar het is een illusie te denken dat de geweldsspiraal die zich nu lijkt te ontwikkelen via het strafrecht kan worden omgebogen. Daarvoor is meer nodig.

De leefwereld van jongeren begrijpen is daar een belangrijk aspect van. Daar zijn de maatschappelijke organisaties niet meer goed op ingericht. Het is meer dan jammer dat het ooit zo wijdvertakte netwerk van buurt- en jongerenwerk zo drastisch is teruggesnoeid op momenten dat er bezuinigd moest worden. Nu ontbreken de ogen en oren die nodig zijn om te weten wat er speelt. Wat we wel (kunnen) weten is dat er voor veel jongeren te weinig te doen is. De afgelopen lockdowns hebben de verveling en het gevoel geïsoleerd te raken alleen nog maar verder versterkt. Online rolmodellen worden belangrijker omdat er in de directe omgeving geen alternatieven voorhanden zijn.

Laat de politiek niet wachten initiatief te nemen om het jeugd- en jongerenwerk weer goed op de rails te zetten. Daar zijn geen nieuwe incidenten, met weer nieuwe slachtoffers, voor nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu