Commentaar: Lichtpuntjes, maar niet te vroeg juichen

Teststraat in Maastricht. De testcapaciteit in Nederland begint op orde te komen. Foto: ANP/Marcel Van Hoorn

Er begint weer een beetje licht aan het eind van de coronatunnel te gloren. Een vaccin lijkt op komst en de testcapaciteit begint op orde te komen. En aan de daling van de besmettingscijfers af te lezen, blijkt de bevolking nog steeds bereid zich aan maatregelen te houden zoals afstand houden en mondkapjes dragen.

Groningen en Drenthe hoorden in het voorjaar bij de minst besmette regio’s maar liepen qua stijging van het aantal positieve testen na de zomer gelijk op met de rest van het land. Alleen de uitgangspositie was beter. Het Noorden kan zich gelukkig prijzen dat het aantal besmettingen nu weer het laagst van heel Nederland is.

Toch is het te vroeg om al te juichen. Het coronavirus is ook hier nog lang niet weg. Er liggen nog tientallen patiënten in de ziekenhuizen en verpleeghuizen en er vallen nog doden.

Het is allerminst zeker dat het vaccin van Pfizer deze winter al echt ingezet kan worden in Nederland. Andere vaccins lijken nog onzekerder. En dan gaat het nog een tijd duren voor grote groepen daadwerkelijk ingeënt kunnen worden.

Nu er eindelijk massaal getest kan worden, komt het testen van mensen voordat ze klachten krijgen in beeld. Dat is van belang omdat mensen juist vlak voordat ze echt iets merken van de ziekte Covid-19 behoorlijk besmettelijk kunnen zijn, zoals eigenlijk dit voorjaar al bekend was.

Een probleem daarbij is alleen dat de betrouwbaarheid van testen bij mensen zonder veel klachten nog onderwerp van discussie is. Het zou zomaar kunnen dat sneltesten bij mensen zonder klachten een verkeerde uitslag geven, waardoor mensen ten onrechte denken dat ze wel weer gezellig kunnen knuffelen. Als dat in de maand december massaal zou gebeuren, kan het aantal besmettingen plotseling weer fors oplopen. Sowieso is de kans groot dat we rond de kerst elkaar weer allemaal gaan opzoeken. Volkomen begrijpelijk, maar voor de verspreiding van het coronavirus riskant.

Het wordt dan de vraag of de overheid daadkrachtig kan ingrijpen. Het rommelige beleid van de afgelopen maanden wekt wat dat betreft nog niet het volste vertrouwen. Een derde golf is dan een realistische verwachting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu