Commentaar: Coronamaatregelen zijn meer woorden dan daden

Rutte: als we niet oppassen zijn we zo terug bij af ANP

Met de ‘zeer dringende oproep’ om geen feestjes met meer dan zes mensen thuis te houden, geeft het kabinet een signaal af dat we het coronavirus serieuzer moeten nemen.
Lees meer over
Commentaar

 Maar het is tot nu toe alleen maar een signaal, net als bij de eerdere oproep om bij klachten vooral thuis te blijven en de thuisquarantaine serieuzer te nemen. Het zijn toch meer woorden dan daden.

Het kabinet spreekt de bevolking vooral aan op de eigen verantwoordelijkheid. Premier Rutte wil niet ‘achter de voordeur’ komen en wil geen ‘coronapolitie’. Dat is allemaal heel sympathiek. Maar het blijft daarmee onzeker of de oproepen echt gaan werken. Er is toch een deel van de Nederlanders dat zich pas aan maatregelen gaat houden als het echt verplicht wordt, of als ze persoonlijk flink bang worden voor een besmetting.

Het kabinet wekt met deze goedbedoelde oproepen de indruk nog strengere maatregelen achter de hand te houden. Daarmee blijft ook de sociale en economische situatie de komende weken bijzonder onzeker. De kans lijkt aanzienlijk dat er toch weer strengere beperkingen volgen. Het is jammer dat er niet meer duidelijkheid wordt geboden.

De horeca kan nu misschien even opgelucht ademhalen. Rutte biedt zalencentra zelfs zicht op nieuwe inkomsten door mensen die een privéfeestje organiseren te verplichten een zaaltje in te boeken. Dat is wel een opmerkelijke oproep. Het kabinet en het RIVM mogen de indruk hebben dat de regels rond anderhalve meter, het checkgesprek en de registratie goed nageleefd worden. In praktijk blijkt dat bepaald niet overal te gebeuren. Bovendien zit er ook een pijnlijke financiële kant aan deze maatregel: niet iedereen kan een zalencentrum betalen. En juist de mensen die het wel kunnen betalen, hebben vaak ook wat grotere huizen.

Het kabinet was wel helder over het thuiswerken. Bij veel bedrijven bestond de indruk dat dat na 1 september toch wel voorbij zou zijn. Maar juist de werkvloer is een belangrijke bron van besmettingen.

Het is te hopen dat door deze sympathieke oproepen de groei van het aantal besmettingen de komende tijd binnen de perken blijft. Het worden nog spannende maanden.

Nieuws

Meest gelezen

menu