Commentaar: Moddergevecht als van Trump en Biden past niet in democratie

President Donald Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden worden tot stoppen gemaand door presentator Chris Wallace van Fox News. Vooral Trump maakte het erg bont tijdens hun eerste debat. Foto: AFP/Jim Watson

Enkele dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump in debat ging met zijn uitdager Joe Biden, is de verbazing over het gedrag van de Republikein nog niet vervlogen.

Sinds zijn aantreden heeft hij welhaast dagelijks de wereld verbaasd met zijn onbesuisde tweets en optredens. De minachting, onbeschoftheid, leugens en halve waarheden waarmee hij deze week zijn rivaal tegemoet trad, maakten het debat tot een ongekend dieptepunt in het presidentschap van de vastgoedmagnaat.

Ook Biden liet zich niet onbetuigd, maar het is de vraag of er een betamelijke manier was geweest om zich tegen Trump te verweren. Het moddergevecht waarin het debat resulteerde, is ook in brede geledingen in de VS met ontzetting beoordeeld. Niet alleen in de publieke opinie, maar kennelijk ook door de commissie die de verkiezingsdebatten organiseert. Die heeft voor het volgende debat strengere afspraken aangekondigd.

Daarmee heeft de commissie een belangrijk signaal afgegeven. Het moet klip en klaar zijn dat er grenzen zijn aan de manier waarop politici elkaar bestrijden. Dat geldt niet alleen voor de manier waarop ze elkaar aanspreken, maar ook voor de inhoud van hun betoog. Daarin hoort het te gaan over feiten, argumenten en meningen.

Die gedachte is, schrijft de New York Times , niet aan Trump besteed. Volgens de krant heeft hij een zelf gecreëerde werkelijkheid, waarin voor hem alleen als triomfator plaats is. De presidentsverkiezingen in november zijn wat hem betreft bij voorbaat niet eerlijk verlopen, als hij ze niet wint.

Het debat van deze week is ontegenzeglijk curieus, maar prikkelt ook tot alertheid. Behalve kritiek oogst Trump ook bewondering. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is niet de enige politieke leider die zich door hem laat inspireren.

De discussies in de Nederlandse politiek verlopen doorgaans nog binnen de grenzen van het fatsoenlijke. De laatste jaren is er, zeker met de opkomst van PVV en FvD, echter sprake van een verruwing van de omgangsvormen.

Het politieke debat mag hard zijn, maar kent zijn grenzen. De democratie gedijt alleen bij een verscheidenheid aan meningen en belangen. Die vereist daarom respect voor de politieke opponent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu