DVHN commentaar | De miljarden euro’s kostende inzet van de NAVO en Nederlandse militairen in Afghanistan lijkt voor niets te zijn geweest. Om moedeloos van te worden

Begrijpelijk en terecht dat we het komende halfjaar geen uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten naar Afghanistan. We zijn moreel verplicht om te helpen waar kan.

Taliban-militanten na het veroveren van de stad Ghazni, 12 augustus 2021.

Taliban-militanten na het veroveren van de stad Ghazni, 12 augustus 2021. Foto EPA

Westerse troepen hebben hun hielen in Afghanistan nog niet eens volledig gelicht, of de Taliban draaien alle veranderingen alweer terug. Het door de NAVO getrainde leger en politieapparaat blijken niet bij machtige dit te voorkomen. En dat terwijl de vele trainingsmissies in het land precies daarop waren gericht. Maar zonder luchtsteun van de Amerikanen en de andere coalitiegenoten blijkt het Afghaanse leger nog altijd zeer kwetsbaar.

En de Taliban zijn er ondertussen niet milder op geworden, zoals soms werd beweerd. Inmiddels hebben ze tien van de 34 provinciale hoofdsteden veroverd en de berichten over executies en andere wreedheden stromen binnen. Niet verwonderlijk dat er in de hoofdstad Kabul, waarvan wordt gevreesd dat die over een maand ook ingenomen zal zijn, lange rijen voor de paspoortbalies staan. Wie kan, probeert het vege lijf te redden door zo snel mogelijk het land uit te vluchten.

Het is dan ook begrijpelijk en terecht dat Nederland, net als Duitsland, in ieder geval het komende halfjaar geen uitgeprocedeerde asielzoekers uitzet naar Afghanistan. Ook Afghanen die nog in afwachting zijn van hun asielaanvraag, krijgen respijt.

Nederland speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw van Afghanistan, we stuurden duizenden militairen naar het land, velen vanuit Assen en Havelte en vanaf de vliegbasis Leeuwarden. Niet om te vechten, maar vooral om agenten op te leiden, die nu als verrader worden gezien en voor wier lot sterk valt te vrezen. Net als voor het lot van de talloze tolken die de Nederlandse troepen hielpen om wegwijs te raken en contacten te leggen.

Als land hebben we een morele plicht om hen te helpen, zover dat kan, en op te vangen als ze daarom vragen. Om grote aantallen gaat het niet en de angst dat zo’n signaal tot de komst van duizenden vluchtelingen zal leiden, is onterecht. Turkije vreest weliswaar een massale toestroom van Afghaanse vluchtelingen, maar dat is vooral om bij voorbaat duidelijk te maken dat zij geen ‘vluchtelingenkamp van de EU’ wil zijn. De verwachting is dat veruit de meesten zich zullen vestigen in buurlanden.

Het ergste van alles: de miljarden euro’s kostende inzet van de NAVO en Nederlandse militairen, waarvan er 25 niet levend terugkeerden en nog veel meer gewond, lijkt voor niets te zijn geweest. Dat is een constatering om moedeloos van te worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu