Commentaar: We moeten onze binnensteden opnieuw uitvinden

Het winkelhart van Assen, hier vanuit de lucht gezien, moet veel compacter worden. Foto: Aerophoto Eelde

Onze binnensteden hebben het zwaar. Winkels verdwijnen of hebben moeite het hoofd boven water te houden.
Lees meer over
Commentaar

Deze week becijferden twee stedenbouwkundige adviesbureaus in opdracht van de gemeente Assen dat de binnenstad daar veel te veel winkelruimte heeft. De behoefte daalt de komende jaren naar 60.000 van de beschikbare 100.000 vierkante meter. Het betekent 40 procent minder winkels. Een enorme teruggang.

In de provinciehoofdstad is de laatste jaren aan de randen van het centrum flink geïnvesteerd in vastgoed voor wonen en detailhandel. Het is de vraag is of dat verstandig is geweest. De investeringsdrang zorgde weliswaar voor broodnodige appartementen, maar de onderliggende winkelruimte was te veel van het goede. De leegstand maakt het stadshart er niet aantrekkelijker op.

De situatie in Assen is niet uniek. Veel steden kampen met deze problemen. In dé winkelstraat van Noord-Nederland, de Herestraat in Groningen, staan alleen al twaalf panden leeg.

De laatste jaren is ons koopgedrag danig veranderd. We kopen steeds meer online. De lockdown vanwege Covid-19 heeft die trend alleen maar versneld. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de online omzet van de detailhandel in het tweede kwartaal bijna 55 procent hoger dan een jaar eerder. In veel stadscentra zijn de lege plekken overgenomen door horeca, maar ook deze sector heeft het nu zwaar.

De Drentse hoofdstad neemt nu de regie en gaat aan de slag met de adviezen van de stedenbouwkundigen. Zo moet daar het stadshart compacter worden. In veel steden zijn vergelijkbare stappen noodzakelijk of soms al aarzelend gezet. Er is behoefte aan een nieuwe kijk op onze binnensteden en daar is haast bij, want door de pandemie raakt alles in een stroomversnelling. Er is een nieuwe balans nodig tussen winkelen, uitgaan, cultuur, toerisme en wonen. Gemeenten, binnenstadbewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren zullen daarin samen moeten optrekken. Alleen zo vermijden we het spook van de leegstand en blijven onze stadscentra leefbaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu