DVHN commentaar | Universiteiten en hogescholen moeten weer helemaal open. Dus zonder anderhalve meter afstand

De universiteiten en hogescholen willen het komend schooljaar weer helemaal open. Zonder dat er anderhalve meter afstand moet worden gehouden zoals tot de zomervakantie het geval was. Door die regel kan maar zo’n 30 procent van de beschikbare ruimte worden gebruikt met als gevolg dat de meeste studenten de lessen online vanuit huis moesten volgen.

De klassen moeten weer vol.

De klassen moeten weer vol. Foto: ANP/Koen Suyk

Daar zijn studenten (én docenten) wel klaar mee. En terecht. De studenten zijn onevenredig zwaar getroffen door deze crisis. Terwijl het virus voor hen weinig gevaar oplevert, hebben zij flinke achterstanden opgelopen, wat hun leven lang negatieve gevolgen kan hebben voor carrière- en inkomenskansen. Met name de jongeren die het toch al niet zo makkelijk afgaat, zijn zwaar de dupe.

Aan de andere kant blijft het vaccinatiepercentage van de 18- tot 25-jarigen achter. Niet meer dan 64 procent heeft een eerste prik gehad. Bij de hogere leeftijdsgroepen ligt dat tussen de 70 en 80 procent.

Vrijdag geeft het kabinet duidelijkheid over hoe (het begin van) het nieuwe collegejaar eruit gaat zien: wel of geen anderhalve meter afstand houden. Dus: wel of geen volle lokalen. En wel of geen les achter de laptop op je eigen kamer.

Uiteraard is de vaccinatiegraad onder studenten een belangrijke pijler waarop het kabinetsbesluit wordt gestut. Dat is echter niet het enige waarop de verantwoordelijke ministers Rutte en De Jonge moeten leunen. Het is hun plicht alles uit de kast te halen om de universiteiten en hogescholen te helpen weer volop te draaien. Niet alleen kijken naar het aantal gevaccineerde studenten, maar ook helpen om dat percentage te verhogen.

De GGD’s tonen alvast hun goede wil door aan te kondigen dat ze bij scholen langs willen om leerlingen tussen 12 en 18 jaar te vaccineren. De gretigheid waarmee de middelbare- en mbo-scholen in Drenthe en Groningen deze boodschap verwelkomen, is veelzeggend. Slechts 43 procent van de 12- tot 18-jarigen heeft zich laten vaccineren, terwijl uit onderzoek van het RIVM zou blijken dat 72 procent dat wil. De GGD op het schoolplein moet de drempel verlagen. Dat is in oplossingen denken om iets – volle klassen – voor elkaar te krijgen. Een voorbeeld voor het kabinet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu