Commentaar: Ongekroonde kampioen beste uitkomst voor uitzonderlijk voetbalseizoen

Wordt Ajax, dat bovenaan staat in de eredivisie, nu kampioen? Foto: ANP/OlaKraak

Al weken wordt niet meer gescoord in de stadions, al weken wordt niet meer gejuicht. Toch wacht de Nederlandse betaaldvoetbalcompetitie een ongemeen spannende ontknoping. Mogelijk weten we vrijdag hoe dit uitpakt. Dan bespreekt het bestuur betaald voetbal van de KNVB met de profclubs de consequenties van de crisis.
Lees meer over
Commentaar

Inmiddels staat vast dat zowel in de eredivisie als de eerste divisie tot 1 september geen wedstrijden mogen worden gespeeld. Premier Mark Rutte was daar dinsdag zeer duidelijk over: ,,We kunnen de risico’s niet aan. Bij alle gevolgen die deze crisis heeft voor de gezondheid van mensen, voor bedrijven en de samenleving als geheel, ontkomen we er niet aan om dit offer met elkaar te brengen.”

Hoe zuur het kabinetsbesluit ook is, als een complete verrassing komt het niet. Al weken wordt in binnen- en buitenland nagedacht over hoe het met het profvoetbal verder moet, over wat de financiële en sportieve gevolgen zijn van de noodstop. Net als overal gaat het daarbij niet alleen om de huidige situatie, maar ook over wat de toekomst brengen zal.

Een zeer tot de verbeelding sprekend aspect is de strijd om de titel en aansluitend deelname aan de Europese competities. Roepen we Ajax, de club die nu bovenaan staat, uit tot landskampioen? Ander zinderend vraagstuk wordt gevormd door de degradaties en promoties. Wisselen ADO Den Haag en RKC Waalwijk van competitie met Cambuur en De Graafschap?

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar. Wat ze gemeen hebben, is dat geen enkel scenario ideaal is. Zoals altijd zijn er winnaars en verliezers. Verschil is dat sommige verliezers ervoor kunnen kiezen een gang naar de rechtbank te maken, met grote gevolgen voor de competitie van het nieuwe seizoen. Als de KNVB en de clubs dat weten te voorkomen, is al veel gewonnen.

Het voetbalseizoen 2019/2020 is een uitzonderlijk seizoen. Daar past een uitzonderlijk besluit bij. Meest verstandig lijkt het om de competitie als onvoltooid te bestempelen, wat recht doet aan de feiten. Om vervolgens het nieuwe seizoen te beginnen op dezelfde manier als het afgelopen seizoen. Met dezelfde clubs en ongekroonde kampioenen.

Nieuws

Meest gelezen

menu