DVHN commentaar | Overwinning Macron niet alleen een opluchting voor Europa, maar ook een waarschuwing

FOTO ANP

De herverkiezing van Emmanuel Macron in Frankrijk is voor Europese leiders die een westers front vormen tegen de Russische president Vladimir Poetin een enorme opluchting. De Franse president wordt gezien als een belangrijke ‘sterkhouder’ in de Europese Unie.
Lees meer over
Commentaar

Met de oplaaiende Koude Oorlog wordt hij onmisbaar geacht in de Europese samenwerking op het terrein van defensie. Macron nam na de overwinning op het extreme alternatief Marine Le Pen gretig de felicitaties in ontvangst van zijn collega’s. Met de groei van extreemrechts in Frankrijk (2017: 33 procent, nu 41 procent) zaten zij toch lichtelijk in de piepzak.

Een overwinning van Le Pen had gevolgen kunnen hebben voor de eenheid die de Europese leiders op defensiegebied willen uitstralen. Le Pen onderhield lange tijd een goede relatie met Vladimir Poetin. Ook was ze fervent tegenstander van nogal wat Europese afspraken op het gebied van milieu, de rechtsstaat en open grenzen. Zonder enige schroom noemde de Italiaanse premier Mario Draghi de overwinning van Macron, die in zijn eerste ambtstermijn spitsroeden liep door de opstand van de gele hesjes en de coronapandemie, ‘fantastisch nieuws voor heel Europa’.

Dat de Europese leiders opgelucht zijn, is begrijpelijk. Dit laat onverlet dat er nog steeds genoeg reden is tot zorg over de verkiezingsuitslag in Frankrijk. Deze laat de grote kloof zien tussen de welgestelden in de Franse steden en de aanzienlijk minder bedeelden in de buitenwijken en op het platteland. Ook in andere delen van Europa groeit de tweedeling in de samenleving. De grote vraag is niet alleen hoe die zich in Frankrijk ontwikkelt, maar ook in andere landen. Ook daar voelen mensen die onder het bestaansminimum leven zich vaak onbegrepen door de bestuurlijke elite.

De Franse verkiezingen laten zien dat dit een voedingsbodem is voor partijen die aanzienlijk rechts en links van het politieke midden bivakkeren. In de eerste verkiezingsronde haalden deze partijen in Frankrijk een spectaculaire 58 procent. Als de grote en belangrijke lidstaten de tweedeling niet grondig aanpakken, moeten ze er niet raar van opkijken dat ook in hun land het electoraat op drift raakt. Wat dat betreft gelden de Franse verkiezingen, hoezeer de overwinning van Macron ook wordt gevierd, wel degelijk als een waarschuwing.

Nieuws

menu