DVHN commentaar | 'Partijparel' Pieter Omtzigt na verkiezingsnederlaag de kop van Jut bij het CDA

Na een slechte verkiezingsuitslag (van 19 naar 15 zetels) doet het CDA meer dan de wonden likken. Zoals gebruikelijk bij verkiezingsnederlagen moeten er koppen rollen.

CDA'er Pieter Omtzigt neemt 'even rust na veelbewogen jaar'

CDA'er Pieter Omtzigt neemt 'even rust na veelbewogen jaar' ANP

Bij het CDA richten vooral de Haagse pijlen zich op Pieter Omtzigt, het Tweede Kamerlid dat mede door de toeslagenaffaire populair is bij leden en stemmers van zijn eigen partij.

Door belangrijke Haagse ‘partijvrienden’ wordt Omtzigt echter beschouwd als een politicus die intern moeilijk te hanteren is.

Omtzigt is het mikpunt. Dat heeft ook te maken met de toeslagenaffaire, waarin hij zich een vasthoudende volksvertegenwoordiger toonde. De CDA’er beet zich als een pitbull vast in een groot onrecht. Daarbij trok hij, coalitiepartij of niet, betrokken bewindslieden over de balie. Naar schatting 26.000 ouders in Nederland kregen te maken met onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag. Ze werden slachtoffer van een harde fraudeaanpak door de Belastingdienst.

In plaats van dat het CDA na de hooggespannen verwachtingen en de verkiezingsnederlaag eens goed in de spiegel kijkt, wordt Omtzigt bij wijze van afleidingsmanoeuvre onderuit gehaald met een fluistercampagne.

De Enschedeër die zich drie slagen in de rondte werkte om de onderste steen in de toeslagenaffaire boven tafel te krijgen, wordt labiliteit en nog een hele rits andere zaken verweten. Hij wordt politiek koud gemaakt, terwijl het merendeel van de CDA’ers dat Omtzigt met een anonieme lastercampagne het leven zuur maakt, zijn schoenveters nog niet kan vastmaken.

Dat Omtzigt er na dit partijgekonkel doorheen zit, is niet zo verwonderlijk. In de toeslagenaffaire heeft hij kennelijk te veel (ex-)bewindslieden en hotemetoten binnen de partij tegen de schenen geschopt. Het CDA moet beseffen dat het met Omzigt een parel in huis heeft. Een echte volksvertegenwoordiger die wordt vertrouwd, omdat hij niet zijn oren laat hangen naar de macht.

Omtzigt slachtofferen, omdat hij misschien niet de makkelijkste is, wordt riskant. Veel lokale en regionale CDA’ers koesteren hun partijgenoot die het gezag durft te tarten. Een aantal heeft zijn lidmaatschap opgezegd, of kondigt aan dat te doen. Juist in de regio, door het CDA lange tijd beschouwd als de electorale thuisbasis, dreigt het veel mensen van zich te vervreemden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu