DVHN commentaar | Nederlandse politiek zal net als Boris Johnson in Engeland niet ontkomen aan antwoord op kostenstijging zorg

Het Britse kabinet onder leiding van Boris Johnson verhoogt de belastingen om de stijgende zorgkosten te kunnen betalen. Dat is volgens Johnson nodig vanwege de vergrijzing en de coronacrisis. In Nederland spelen precies dezelfde problemen maar blijft het vanuit de politiek vooralsnog oorverdovend stil.

Foto:

Foto: ANP

Al ver voor de coronacrisis was de groei van de zorg een van de grote politieke vraagstukken. Het aantal ouderen neemt toe, de farmaceutische industrie en medische technologie bieden steeds meer mogelijkheden en tegelijk daalt het aantal werkenden dat beschikbaar is voor een baan in de zorg. Dat betekent hoe dan ook stijgende kosten.

Door de coronacrisis hebben we geleerd dat de gezondheidszorg niet zomaar een van de vele maatschappelijke sectoren is. Als de zorg kraakt, kraakt de hele samenleving. Doordat de ziekenhuizen het niet aan kunnen en er een tekort is aan verpleegkundigen, dreigen we ook komende winter weer met coronamaatregelen opgezadeld te worden.

Een Limburgse ziekenhuisbestuurder verwoordde deze week zorgen die vrij breed leven in de medische wereld. Als het aantal coronapatiënten gaat stijgen wordt het erg lastig de grote hoeveelheid uitgestelde zorg de komende tijd in te halen. De wachtlijsten lopen ook in Noord-Nederland nu al behoorlijk op.

Vanuit het demissionaire kabinet wordt niet gereageerd op die noodkreet. Misschien ook logisch omdat met Tamara van Ark alweer de tweede minister van Medische Zorg in vrij korte tijd ziek is afgehaakt. De andere zorgminister, Hugo de Jonge, heeft het te druk met de dagelijkse bestrijding van de coronacrisis.

Voor de iets langere termijn komt er vanuit de Haagse kabinetsformatie geen enkel plan naar buiten om het zorgsysteem beter klaar te maken voor de problemen die eraan komen. Uitbreiding van de zorgcapaciteit, intensive cares en de hoeveelheid zorgpersoneel worden nergens serieus genoemd.

Maar ook zonder die uitbreiding zouden de kosten al flink gaan stijgen. Alleen de loonkosten voor zorgpersoneel gaan al omhoog. Ook ligt er een verzoek van de GGD’s om de budgetten voor de publieke gezondheidszorg flink uit te breiden. De Haagse politiek kan deze hete aardappel niet voor zich uit blijven schuiven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu